Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Katternö gjorde rekordresultat – trots att man räknar aktierna i Fennovoima som värdelösa

Från 2022
Katternö Groups huvudkontor i Jakobstad
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Katternö koncernen gjorde ett rekordår, både vad det gäller omsättning och resultat, trots att Fennovoima satsningarna på 10,1 miljoner euro räknas som värdelösa. Det kan man tacka de höga elpriserna för säger vd Roger Holm.

Katternökoncernen gjorde rekord förra året, vinsten ligger på 35 miljoner euro och man kunde dela ut dubbla dividender åt sina delägare.

Omsättningen låg på 208 miljoner euro, en ökning med 75 miljoner euro jämfört med året innan.

– Det är det rekordhöga marknadspriset på el som märks i koncernens resultat, säger vd Roger Holm.

Fennovoima räknas som värdelöst

Koncernens delägande i Fennovoima genom Herrfors räknas dock som värdelösa. I bokslutet har man skrivit ner alla sina satsningar i kärnkraftverket, det innebär ett minus på 10, 1 miljoner euro.

– Vi har skrivit ner aktieinnehavet och alla våra satsningar helt och hållet. Vi har tagit det beslutet, men hur de andra delägarna tar beslut kan jag inte svara för, säger Holm.

Roger Holm säger att elpriserna fortsätter att hållas på en hög nivå, om än inte lika extremt höga som i vintras. Men även omstruktureringen av Alholmens kraft påverkar resultatet positivt

Samtidigt gör Katternö rekordstora investeringar, dels för att säkra elnätet och även för att förbereda sig på att ta emot el från vindparker.

Satsar stort i vindkraft

Katternö fortsätter att satsa i vindkraft, sen Fennovoimas saga nu ser ut att vara all, och koncernen är även delägare i Olkiluoto.

– Vi har satsat i vindkraft i tio år och alldeles särskilt under de senaste åren har vi investerat jättemycket i vindkraft. Vi fattade beslut redan 2020 om två vindparker för 100 miljoner och de parkerna är i princip att tas i bruk.

Nu väntar bygget av ytterligare två vindkraftsparker för 110 miljoner euro, de väntas bli klara nästa år.

– Vindkraften vaxer hela tiden medan kärnkraftens andel är betydligt mindre. Men vi är delägare i Olkiluoto.

Utan baskraft, och reservkraft, klarar vi oss ändå inte de dagar när det inte blåser säger Holm. Om man inte har en tillräcklig baskraft får man köpa el utifrån för att klara sig. Och det blir dyrt.

– Vi har överföringskapacitet också från utlandet. Men exempelvis tysk energi är mycket dyrare än vår. Det var det vi såg i vintras när elpriset sköt i höjden, säger Holm.