Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ellen Voutilainen får chansen att försvara SM-guldet, och ta en andra titel för säsongen – möter guldfavoriten Sävehof i final: "Vi kan gå in avslappnat och ge järnet – pressen är på dem"

Från 2022
Skuru IK:s Ellen Voutilainen jublar under en semifinalmatch mot H65 Höör.
Bildtext Ellen Voutilainen fick jubla över 13 mål i semifinalserien mot H65 Höör.
Bild: Anders Johnson

3-1 i matcher mot fjolårstvåan, och Skuru IK får försöka spela hem SM-guldet för andra året på raken. Grundserievinnaren IK Sävehof väntar i final och har hemmafördel, men Voutilainen tror starkt på lagets chanser.

Ellen Voutilainen och hennes Skuru IK får chansen att jaga en tredje titel på tolv månader.

Fjolårets svenska mästare vann i januari den svenska cupen, och nu är de klara för SM-final i handboll igen.

– Det är klart att det skulle vara helt fantastiskt att ta två titlar på en säsong och dessutom ha SM-guldet från i fjol, men att det kan bli en dubbel är inget vi fokuserar på. Det är finalmatcherna vi ser fram emot, säger finländska landslagsspelaren Ellen Voutilainen när Yle Sporten når henne på tisdagen.

Finalbiljetten kirrades sent på måndagskvällen. Fjolårets finalmotstånd H65 Höör föll till slut i semifinalserien med 1–3 i matcher, efter att Skuru vann den fjärde matchen med klara 27–17 på bortaplan.

– De är ett duktigt lag som bjöd upp till kamp. Det var skönt att vi kunde vinna den serien i fyra matcher och att det inte gick till en sista femte. Det har varit tuffa matcher och först i slutet av den sista kunde vi spela lite avslappnat.

Voutilainen stortrivs i mer offensiv roll

I den avgörande matchen i måndags stod Ellen Voutilainen för fyra mål och två assist. Totalt sett har det blivit 21 mål och 18 assist så här långt i slutspelet.

Den Sjundeå IF-fostrade niometersspelaren stortrivs i sin roll i laget. Voutilainen som bar ett stort ansvar i försvaret i fjol, har i år fått större förtroende också i anfallsspelet – både som höger- och vänsternia.

Ellen Voutilainen och Daniela de Jong för Skuru försvarar.
Bildtext Ellen Voutilainen var en viktig kugge i Skurus försvar redan i fjol och trivs där i år också.
Bild: Anders Johnson

Hon stod för 62 mål under grundseriens 22 matcher, och har noterats för näst flest assist (69) bakom lagets stjärna Alexandra Bjärrenholt (164+138). Voutilainen ger klart godkänt för sin säsong hittills och gillar att axla ett större ansvar.

– I fjol kom jag in efter en skada och mitt knä bråkade lite så det blev naturligt att ha en större roll i försvar än i anfall. Men i år har vi fått ändra om en del efter skador i laget vilket gjort att jag har fått en mer offensiv roll. Det är något jag trivs jättebra i, fastän jag också tycker mycket om att spela i försvar, säger Voutilainen.

Och just försvaret tror hon att kommer bli avgörande mot grundseriesegraren IK Sävehof som står för motståndet i final.

Två försvarsspel största styrkan för Skuru

Sävehof vann grundserien med 38 poäng efter 19 segrar och tre förluster – vilket är exakt samma saldo som för Skuru IK, som ändå hade en sämre målskillnad. Sävehof har efter det stormat till final med tre raka segrar både i kvartsfinal, och i semifinal.

För Skuru blev det alltså 3–1 i matcher mot Höör i semifinal. I kvartsfinal föll Önnereds HK i tre raka matcher. Skuru har fått tillbaka spelarna från sjukstugan och spelet sitter som det ska enligt Voutilainen, trots att det ännu finns saker att förbättra med tanke på finalmotståndet.

– Vi måste bli lite mer disciplinerade och inte bjuda på så många tekniska fel. Sävehof kommer att kontra precis som H65 Höör också gjorde. Så vi behöver minimera antalet tekniska fel och spela ett tufft försvar. Vilket försvar vi kör på får vi se.

Ellen Voutilainen och Skuru IK:s spelare jublar i ring efter en match.
Bildtext Skuru IK vann bortamatchen mot IK Sävehof i grundserien.
Bild: Cracchiolo/Shutterstock/All Over Press

Skuru IK har under säsongen hittills både spelat med ett 5-1-fösvar och ett 6-0-försvar. Det lyfter Voutilainen upp som lagets största styrka.

– Det gör det svårt för motståndaren när de inte vet vad de möter. Deras styrka är absolut de individuellt skickliga spelarna de har och som vi måste ha koll på. Dessutom har de ett starkt målvaktspar.

"Pressen är på dem"

En av Sävehofs storstjärnor är vänsternian Jamina Roberts som har representerat Sverige i 14 internationella mästerskap, blev uttagen i OS all star-team, och spelat i Champions League med Sävehof. Hon valdes, likt Voutilainen i Finland, till årets handbollsspelare i Sverige av svenska handbollsförbundet.

En tuff finalserie väntar Skuru, men Voutilainen poängterar att de lyckats slå Sävehof en gång i år i serien. Dessutom slog Skuru ut Sävehof i cupen.

– Jag tror det kommer vara jättetufft. De är duktiga och är förhandsfavoriter. Men vi har visat under säsongen att vi kan vinna mot dem, så inget är givet i förväg. Vi kommer kämpa med allt vi har och jag tror det kommer gå till fem matcher. Det ska bli jätteroligt men vi måste nå upp till vår högsta nivå för att slå dem i tre matcher.

Förra året när vi vann så var det det bästa jag har upplevt i min handbollskarriär. Att kunna ta ett andra guld direkt efter hade varit helt fantastiskt roligt

Att Sävehof räknats som guldfavorit ser Voutilainen som en bra sak för Skuru.

– Vi har allting att vinna. Vi kan gå in med en avslappnad inställning och ge järnet. Det är Sävehof som har pressen på sig och förväntas vinna. Så det är jätteskönt för oss att gå in i den serien och känna att pressen inte ligger på oss.

Sävehof har som grundseriesegrare hemmafördelen i matchserien, vilket innebär att Skuru måste vinna åtminstone en gång i arenan i Partille som drar 4000 åskådare. I grundserien vann Skuru över Sävehof just där.

– Det är alltid roligt att spela med tryck på läktaren och bra stämning. Det är klart det är en fördel för dem och de känner sig kanske mer trygga där, men jag tror inte att det kommer vara avgörande. Jag tror absolut vi kan ta dem på bortaplan och det visade vi också under säsongen.

Nu väntar sex dagar av återhämtning, taktik och "nötande av detaljer". Den första finalmatchen spelas den 16 maj och tre segrar krävs för guld. Voutilainen ser det som möjligt att det går till fem matcher, i så fall spelas den sista avgörande matchen den 30 maj i Partille.

Hur stort skulle det vara med ett andra SM-guld på raken?

– Det skulle vara jättestort och det är någonting jag hoppas och tror vi kan ta. Förra året när vi vann så var det det bästa jag har upplevt i min handbollskarriär. Att kunna ta ett andra guld direkt efter skulle vara helt fantastiskt roligt.