Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Miljörörelsen Elokapina blockerade vägen till Nestes raffinaderi i Sköldvik

Från 2022
Uppdaterad 11.05.2022 05:35.
Så här såg det ut efter klockan 21. Video: Frida Frankenhaeuser / Yle

Miljörörelsen Elokapinas demonstranter stoppade trafiken till Nestes raffinaderi på industriområdet i Sköldvik i Borgå på tisdagskvällen (10.5). En del av demonstranterna kedjade fast sig vid tågrälsen, andra barrikaderade vägar.

Polisen avbröt protesten vid 23-tiden på tisdagen. 42 aktivitster greps.

Elokapina kräver att Neste och andra statsägda bolag slutar använda rysk olja och att oljeanvändningen överlag skärs ner.

I ett pressmeddelande (på finska) skriver Elokapina att aktivister har kedjat fast sig vid lok och tågräls på bangården och att man barrikaderar vägarna på två olika korsningsområden så att trafiken står stilla efter klockan 18 på tisdagskvällen.

På plats vid rondellen finns Elokapinas aktivist Ivar Sundman. Hen har som uppgift att dokumentera kvällens händelser.

– Jag har papper och penna i handen och skriver upp bland annat polisbilarnas registerplåtar och bokför vad som händer för senare bruk. Främst är jag här för att jag är helt jäkligt besviken på att inget görs åt klimatkrisen som vi har på kommande här uppe i norr också, säger Sundman.

En person med långt hår, skägg och pink väst tittar in i kameran.
Bildtext Ivar Sundman blockerar vägen i en rondell nära Nyby.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Enligt Sundman är aktionen en del av Elokapinas överkonsumtionsuppror som är en pågående 15 dagar lång protest.

– Anledningen till att vi valt just det här stället för att protestera mot överkonsumtionen av fossila bränslen är att det finns ett oljeraffinaderi i Sköldvik. Det finns mycket olika typer av problematik med användningen av olja, särskilt rysk olja. Vi kan inte heller fortsätta använda fossila bränslen som vi gör på grund av vart klimatet är på väg och de följder som väntar, säger Sundman.

– När det kommer till rysk olja anser vi att Finlands stat i princip direkt stöder den ryska krigs- och vapenindustrin. Det har påvisats flera gånger att olje- och kolindustrin är väldigt nära kopplad till vapenindustrin i Ryssland. Vi kan inte ha ett land där regeringen fördömer ett krig samtidigt som man fortsätter importera produkter som stöder kriget. Därför protesterar vi just mot oljan och därför är vi just här i Sköldvik, fortsätter Sundman.

Demonstranter blockerar en väg.
Bildtext Mörkret börjar lägga sig men demonstranterna är fortfarande kvar lite efter klockan 21.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Päivi Kivilä från Nestes kommunikation vidarebefordrar en kommentar av Jori Sahlsten, chef för Nestes raffinaderi i Borgå:

”Elokapinas demonstrationsgrupp har samlats på allmänna vägområden i Sköldvik samt på tågrälsen som leder till industriområdet. Demonstrationen påverkar trafiken till och från Sköldvik. Polisen är på plats och styr trafiken. Demonstranterna är inte på Nestes raffinaderiområde och raffinaderiets verksamhet fortsätter som normalt.”

Redo att stanna länge

Sundman är själv på plats vid rondellen i Nyby, där Sköldviksvägen och Nestevägen möts.

– Vi har blockerat två av tre infarter till rondellen, säger Sundman.

Hen berättar att det gått relativt lugnt till.

– När vi satte upp blockeringen var det ganska långa köer och arga chaufförer, men vi har jätteduktiga de-eskaleringspersoner vars uppgift är att föra fram meddelandet och bibehålla den trygga och fredliga stämningen. Om någon blir arg så diskuterar man med dem, säger Sundman.

Fem personer är fastkedjade i ett tåg.
Bildtext En del av demonstranterna har kedjat fast sig vid lok och tågskenor.
Bild: Elokapina / Extinction Rebellion Finland

Då Yle Östnyland talar i telefon med Sundman finns det en polisbil och tre poliser på plats.

– Så har vi en rebell som klättrat upp på en av Nestes oljebilar. Men läget är för tillfället väldigt lugnt och det är ganska bra stämning här, säger Sundman.

En man har klättrat upp på en tankbil. Han håller en skylt i handen där det står att oljeanvändningen måste ransoneras.
Bildtext En av demonstranterna har klättrat upp på en tankbil.
Bild: Elokapina / Extinction Rebellion Finland

Eftersom gruppen delat på sig är Sundman inte helt säker på hur det ser ut på andra ställen på området. Enligt pressmeddelandet ska trafiken helt vara stoppad, men Sundman säger att det åtminstone ska gå att ta sig bort från raffinaderiet.

– Det skulle vara ganska oschysst att helt stänga in folk på området. Det var en lång kö med personbilar som vi släppte igenom, vi är inte här för att protestera mot privatbilism utan mot olja, säger Sundman.

Hur länge tänker ni vara där?

– Tills vi ser konkreta förändringar, konkreta åtgärder från beslutsfattarna gällande användningen av fossila bränslen så kommer vi nog inte att fara någonstans.

Demonstranterna är redo att övernatta och stanna på platsen i flera dagar.

– Det är upp till polisen. Vi har resurser att stanna här hur länge som helst, säger Sundman.

Sundman säger att demonstranterna ofta fått höra argumentet att man inte löser någonting genom att sitta på en väg. Sundman är av annan åsikt.

– Kanske inte om man sitter på en väg en gång, men om man gör det mycket så tvingas förbipasserande, bilister och alla som läser om det i nyheterna, att vara medvetna om ett problem som annars är lätt att ignorera. Vi vill påminna om att det är både mänsklighetens framtid och många liv som står på spel, säger Sundman.

Uppdatering klockan 21.35:

Lite efter klockan 21 meddelade Sundman att demonstranterna ser ut att bli bortkörda ännu i kväll.

Klockan 21.26 skrev polisen på Twitter att situationen fortsätter men läget är lugnt och ungefär 100 demonstranter är på plats. Polisen förhandlar med demonstranterna.

Uppdatering kl. 22.40:

Lite efter klockan 22.30 är demonstranterna ännu på plats. Enligt Sundman tänker de stanna kvar över natten. En del av demonstranterna kommer att åka hem och sova, andra ska komma för att byta av dem. Åtta tankbilar med släp har parkerat vid bensinstationen intill motorvägsavtaget i Kullo i väntan på att komma vidare med sina laster.

Artikeln uppdaterades 11.5 klockan 5.34 med information om att protesten är över och med en länk till en ny artikel med information av polisen.

En kvinna med pink hår.
Bildtext Anni kör bränslebil och skulle gärna vilja hem och sova till natten.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle
Tankbilar vid en bensinstation.
Bildtext Tankbilarna som inte kommer förbi demonstranterna har parkerat vid en närliggande bensinmack.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Diskussion om artikeln