Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jag blev utskrattad, men mina drömmar var för små" – Petteri Forsell chockades efter utlandsflytten och lärde sig dyr läxa

Petteri Forsell skjuter.
Bildtext Petteri Forsells skotteknik står ut – och är allt annat än medfödd.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Petteri Forsell är den frispråkiga, färgsprakande frisparksspecialisten, som säger sig vara bäst i ligan. Nu är det upp till bevis. Kollar du, Markku Kanerva?

När Petteri Forsell talar gäller det att spetsa öronen. Det tycker han själv, i varje fall.

– Jag säger min åsikt och det är inte alltid bra. Men om jag har en åsikt om hur man ska anfalla så borde folk lyssna, säger han till Sportliv.

Den här åsikten säger han på svenska, som han lärde sig allt bättre under tiden i IFK Mariehamn.

Vanligtvis tvingas finlandssvenska journalister gnälla för att få göra intervjuer med finskspråkiga på svenska. Den här gången insisterade Forsell innan frågan ens kommit på tal.

Jag tror inte att jag är ensam med åsikten att jag är bäst i ligan

― Petteri Forsell

För ibland är det bra att testa gränserna och vara lite obekväm. Det lärde sig Forsell efter flytten till Turkiet 2013. Då blev han nöjd med sig själv och stampade på stället.

Nu letar han efter orden, kniper ihop ögonen i det gassande solskenet som väller in över terrassen vid huset i Nådendal och tänker så det knakar. Sedan hittar han rätt.

– Jag tror inte att jag är ensam med åsikten att jag är bäst i ligan, men jag är den enda som kan bevisa det.

Och om man är bäst i ligan, då kan man belönas med en landslagsplats. Det vet Forsell – och det är precis dit han vill. Tillbaka in i den blåvita värmen efter en treårig paus.

Se Sportlivs minidokumentär om Petteri Forsell i klippet nedan.

"Hade fått göra fler landskamper om jag varit tyst" - Petteri Forsell är den frispråkiga fotbollsnjutaren som lade ribban för lågt - Spela upp på Arenan

"Kändes som att bli uppäten levande"

Drömmar som går i uppfyllelse blir inte alltid så rosenskimrande som man fantiserat.

Som tonåring trodde Forsell att han drömde stort då han lade upp sina målsättningar: att bli utlandsproffs och A-landslagsspelare. Jämnåriga himlade med ögonen och lärarna blev frustrerade då Karlebykillen prioriterade fotbollen framför allt.

– Jag blev utskrattad. Men drömmarna var för små, jag nådde dem redan som 22-åring.

På många sätt var Forsell inte beredd då han 2012 flyttade från idylliska IFK Mariehamn till en hård miljö i Bursaspor i västra Turkiet.

Petteri Forsell firar på planen.
Bildtext Petteri Forsell var i fantastisk form i IFK Mariehamn 2010–2012.
Bild: Juha Tamminen/All Over Press

Efter den i finländska mått mätt stora flytten – för uppskattningsvis 500 000 euro – landade Forsell i en ny verklighet i ett tufft klimat. Han visste inte vad han gett sig in på.

– Det var elaka människor och i början kändes det som att bli uppäten levande. Jag visste inte att fotbollsvärlden var sådan. I början är det bara huvudet som gäller, man måste vara stark.

I Mariehamn var spelarna goda vänner med varandra. I Bursaspor tappade lagkamraterna hellre bollen än passade till en konkurrent. Forsell trodde först att det berodde på att han var ny i laget, men mönstret fortsatte vecka efter vecka.

Det här är Petteri Forsell

  • Född i oktober 1990 i Karleby

  • Fick sin fotbollsfostran i KPV

  • Landslagsdebuterade 2013 och har gjort 12 A-landskamper

  • Vann cupen med IFK Mariehamn 2015

  • Har spelat i klubbar i Polen, Turkiet och Sverige

  • Återvände till Finland hösten 2021, då han flyttade till FC Inter

  • Bor i Nådendal

Ett halvår efter flytten gjorde Forsell mål i A-landslagsdebuten mot Israel. Utifrån sett såg allting bra ut, men i verkligheten landade Forsell i en för idrottare giftig känsla: bekvämlighet.

– Jag hade allt. Det tog ett par år för mig att förstå att man inte ska vara nöjd med sig själv, för då blir man inte längre bättre.

Petteri Forsell tar ett skott på volley.
Bildtext Forsells sejourer utomlands har präglats av ensamhet.
Bild: Sebastian Backman / Yle

I stället för att lägga upp nya mål och pressa sig själv till nya höjder fick Forsell aldrig till det i Turkiet. Det blev ströminuter i ligan och några framträdanden i cupen. Inget mera.

Det är som bekant lätt att vara efterklok:

– Jag borde ha satt högre målsättningar, för då hade jag försökt nå dem också. Om jag hade fått resa tillbaka i tiden hade jag lagt 100 landskamper som mål.

Och på tal om målsättningar: Petteri Forsell har en ny. Att ta sig tillbaka till landslaget han inte spelat för sedan 2019.

Vill rätta till fördomarna

Forsell behärskar inte bara finska, svenska och engelska.

Han lärde sig spanska då han spelade tillsammans med sydamerikaner i Turkiet och polska under de många åren på andra sidan Östersjön.

Det är därför han byter ett par skämtsamma fraser på polska då han stöter på TPS-spelaren Kasper Hämäläinen utanför Kuppis stadion.

Efter misslyckandet i Turkiet var Forsell bättre förberedd för åren i Polen, som var framgångsrika – i varje fall på ett personligt plan. Att som mittfältare göra 13 ligamål på en säsong är en fjäder i hatten.

Petteri Forsell kollar på sin telefon med hunden Wuca i bakgrunden.
Bildtext Forsell trivs i Nådendal tillsammans med hunden Łuca.
Bild: Sebastian Backman / Yle

I fjol höstas flyttade Forsell tillbaka till Finland och nu är han en av ligans mest sevärda offensiva spelare. Det brukar spraka om honom: ena veckan passar han fram till fyra mål mot IFK Mariehamn, nästa blir han utvisad mot HJK.

Forsell är på många sätt en otypisk finländsk fotbollsspelare: tvåfotad med ett utmärkt passningsregister och fantastiskt tillslag. Kroppsformen sticker också ut på planen.

– Jag är kort och ganska bred, säger Forsell själv.

Men bred betyder inte tjock – ett ord Forsell ofta fått höra. Den 170 centimeter långa spelaren har fått bevisa sig själv mer än andra på grund av sin kroppsform. Han tycker att gps-sändare gett honom upprättelse för nu går det tydligt att bevisa hur mycket han löper under matcherna.

– Om nån vill kalla mig tjockis är det okej. Jag måste ändå göra mitt jobb. Jag blev kallad tjockis redan som tioåring och det blev till ett skämt i juniorlagen, därför heter jag också pullukka10 på Instagram.

"Är skyldig fotbollen mycket"

Vad vill en 31-årig hemvändare ännu åstadkomma under karriären?

Forsell har en nygammal målsättning: en plats i landslaget. Hittills har han 12 A-landskamper på meritlistan. Han tror att det kunde ha blivit fler, om han inte varit så frispråkig.

– Det kan hända att det var svårare att jobba med mig förut. Jag säger fortfarande saker direkt, men jag har lärt mig att vänta lite.

– Det kunde ha blivit fler landskamper om jag ibland varit tyst och varit lite normalare.

Petteri Forsell står på en fotbollsplan i regnet iklädd landslagets kläder.
Bildtext Ska det fortsätta regna på Forsells landslagsdrömmar – eller är han värd en chans av landslagslotsen Markku Kanerva?

Forsell står för sin raka kommunikation. Han tycker att finländska spelare är för mjuka, vilket ligger dem i fatet i samband med flyttar utomlands.

– Om man ger lite kritik blir man direkt ledsen. Och tvärtom: om man ger positiv feedback blir man nöjd med sig själv.

Nu gäller det för Forsell att fortsätta sätta färg på den finländska ligan, så att landslagslotsen Markku Kanerva får ögonen för liraren med de annorlunda spetsegenskaperna.

– Jag tycker att jag är skyldig fotbollen mycket. Då jag var mobbad som liten och ensam i Polen var fotbollen med mig. Jag är lycklig på planen och det för mig framåt.

Diskussion om artikeln