Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olympiska kommittén ska hitta ny chef för toppidrottsenheten med öppen rekrytering

Från 2022
Olympiarenkaat ja Suomen lippua kuvastava sininen risti talon seinässä.
Bildtext Olympiakommittén söker ny toppidrottschef.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Finlands olympiska kommitté inleder på fredag en rekryteringsprocess för att hitta en ny chef för toppidrottsenheten. Det handlar om en öppen rekrytering till tjänsten som blev ledig efter att Mika Lehtimäki avgick från posten.

Efter att Lehtimäki avgick i mars har biträdande enhetsdirektör Leena Paavolainen innehaft tjänsten. Chefen för toppidrottsenheten ansvarar för den strategiska och operativa ledningen av finländsk toppidrott tillsammans med idrottsförbunden, toppidrottsnätverket och personalen i Olympiska kommittén.

I höstas fick Lehtimäki en varning för olämpligt beteende mot kvinnor. Olympiska kommittén beslöt att förlänga Lehtimäkis kontrakt i början av året trots det.

Olympiska kommitténs ledning har efter att varningen blev känd kritiserats för hur förlängningen av Lehtimäkis kontrakt sköttes. Lehtimäkis kontrakt förlängdes utan en öppen rekrytering, trots att inte ens hela olympiska kommitténs styrelse fått kännedom om varningen.

Kuvakombo jossa ovat Susanna Rakamo, Jan Vapaavuori ja Sari Multala
Bildtext Susanna Rahkamo, Jan Vapaavuori och Sari Multala.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle, Lehtikuva

Arbetsgruppen som förbereder valet av enhetschefen leds av gruppens ordförande Sari Multala. Hon var en av endast tre medlemmar i styrelsen som visste om Lehtimäkis varning. De övriga var Jan Vapaavuori och Susanna Rahkamo.

Förutom Multala är också Marco Casagrande, Mikko Salonen och Taina Susiluoto med i gruppen som förbereder valet av toppidrottschefen. Olympiakommitténs styrelse fattar det slutgiltiga beslutet om toppidrottschefen på förslag av arbetsgruppen.