Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårdfacken godkände inte medlingsbudet för kommunsektorn – Tehys ordförande: "Makalöst dåligt"

Uppdaterad 11.05.2022 14:37.
Arbetsgivarna är besvikna över förkastat bud – Vårdarna: "Har ni råd att inte betala?" - Spela upp på Arenan

Vårdfacken Tehy och Super har förkastat medlingsbudet i tvisten som gäller 425 000 kommunalt anställda.

De övriga kommunalt anställda samt arbetsgivarna godkände det medlingsbud som presenterades på tisdagen. Budet trädde inte i kraft eftersom alla parter inte godkände det.

Elina Pylkkänen som är ordförande för den förlikningsnämnd som dryftar frågan om ett löneavtal för de kommunanställda vet inte om förlikningsnämndens arbete kommer att fortsätta.

Tehys ordförande Millariikka Rytkönen skriver på Twitter att medlingsbudet inte löser bristen på vårdanställda. Hon skriver att vårdarna inte har bråttom och att förlikningsnämnden inte förstår situationens allvar.

Vårdfacken Tehys och Supers beslutande organ var enhälliga i beslutet att förkasta budet. Det föreslagna löneprogrammet är enligt vårdfackens gemensamma pressmeddelande helt otillräckligt.

Förbereder massuppsägningar

Tehy och Super säger nu att de förbereder massuppsägningar bland sina medlemmar.

Om inget avtal nås kommer massuppsägningarna att genomföras tidigast då kommunsektorns övriga löneavtal har rotts i hamn och senast den 1 januari 2023 då de nya välfärdsområdena tar över ansvaret för vården.

Millariikka Rytkönen och Supers ordförande Silja Paavola sa under en pressträff i dag att de inte kommer att ta till strejkvapnet eftersom det finns ett lagförslag som snabbt kan godkännas i riksdagen och som skulle tvingas de vårdanställda att arbeta under pågående strejk.

Den kommunala arbetsgivaren KT godkände medlingsbudet även om de anser att det inte helt motsvarade KT mål.

Det mångåriga avtalet skulle enligt KT ha varit nödvändigt med tanke på stabiliteten i samhället. Samtidigt skulle det finnas gällande kollektivavtal när vården flyttas över till välfärdsområdena.

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) hoppas att de övriga förhandlingsparterna inom kommunsektorn bedömer läget utifrån medlingsbudet. Haatainen säger att hon i helgen kommer att få en lägesrapport om hur medlingen kan fortsätta.

Artikeln uppdateras.