Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Cim Dahlle vinner Arvid Mörne-priset med sin diktsvit "Havets kvarnar"

Från 2022
Uppdaterad 17.05.2022 10:07.
Bild på Cim Dahlle.
Bildtext Drömmen är att kunna leva på någonting kreativt, säger Cim Dahlle.
Bild: Anders Karlström

Cim Dahlle, 28, från Åland är årets vinnare i litteraturtävlingen organiserad av Svenska folkskolans vänner. Den vinnande diktsviten behandlar alkoholism, blandmissbruk, pengabrist och ensamhet.

Hur känns det att vinna tävlingen?

– Det är väldigt trevligt tycker jag. Det är ett fint bevis på att det finns någonting i det man skriver som håller.

Arvid Mörne-tävlingen arrangeras varje år för nya skribenter under 30. Vartannat år tävlar deltagarna med dikter och vartannat år med noveller – i år med dikter.

Första priset är 5 000 euro och förstapristagarens verk publiceras. Vinnaren får också delta i en kortkurs i skrivande, och Dahlle tycker att det känns bra att få utveckla sitt skrivande.

Havets kvarnar handlar om missbruk och falska fasader

Dahlles diktsvit beskriver en vardag med alkoholmissbruk, bakfyllor, AA-möten, återfall, pengabrist och en djup ensamhet.

– Det är en femdelad dikt som man kan läsa antingen var för sig eller ihop. Huvudpersonen bor i Åbo hamn och kämpar med ett eget missbruk. Dikterna behandlar också fasader, ångest, sociala svårigheter och olika sorters missbruk som finns i samhället.

– Jag tycker om att skriva om saker som skrapar på ytor och fasader, om sådant som samhället kanske blundar för och stänger ute. Jag vill låta det ta plats och finnas – för det finns ju.

Dikternas teman växte fram ur en novellsamling som Dahlle skriver om bland annat ensamhet, döden, skilsmässobarn och missbruk.

– Allt är skrivet med värme och humor, så det är inte så mörkt som det låter. När jag höll på med novellerna såg jag annonsen för tävlingen, så då blev dikterna i samma tema.

Dahlle tycker att det som är svårt är att inte trampa någon som missbrukar eller upplever det som dikterna behandlar på tårna.

– Man vill ge en rättvis bild av det. Så att människor inte blir mer utanför eller mer missförstådda.

Punkmusiken är diktandets inspiration

Dahlle har musicerat i 13 år, och spelar punkmusik. Musiken inspirerade Dahlle att skriva dikter.

– Jag har ju ansett att jag inte kan skriva dikter, jag har tänkt att jag inte förstår vad det går ut på. Men sen slog det mig att det jag sysslar med då jag skriver texter till min musik är en sorts dikter, om man tar bort musiken.

Cim Dahlle
Bildtext Låttexterna som Dahlle skrivit har inspirerat hennes diktande.
Bild: Björn Olsson

Pennan är stadigt i höger hand, berättar Dahlle. Hon skriver allt från låttexter till dikter och barnböcker till noveller.

– Jag har alltid skrivit. Det finns papperslappar från då jag var liten med knasiga dikter.

Hur ser framtiden ut för dig?

– Jag kommer fortsätta syssla med musik, jag kommer fortsätta skriva. Jag är kock på en liten pub och restaurang i Saltvik. Man kan klassa mig som mångsysslare så en tråkig framtid blir det inte i varje fall.

– Drömmen är att kunna leva på någonting kreativt, det är det absolut. Jag vet att det kan vara en lång väg dit, ett evigt kämpande att få ihop tillräckligt för nästa hyra eller så löser det sig hur fint som helst. Det får man se, men det är drömmen.

Tävlingens andra pristagare är Jorunn Lavonius och Henrika Biström

Det var en god nivå på årets bidrag, och temana som behandlades i årets bidrag var bland annat svårigheten att bli vuxen och att hitta sig själv, berättar juryns ordförande Jonas Ellerström i ett pressmeddelande.

På andra plats palcerade sig Jorunn Lavonius, också från Åland, med sin diktsvit som är humoristisk, anarkistisk och analytisk.

Henrika Biström kommer på tredje plats med sin diktsvit om en dystopisk värld med förbjudna berättelser och poesi som ett beroende.

Andra pris är en summa på 3 000 euro och tredje pris 2 000 euro.

Amanda Aumanen och Stella Michael får hedersomnämnande av Svenska folkskolans vänner.

Tävlingen ordnas i författaren och poeten Arvid Mörnes namn för att främja litterärt skrivande i Svenskfinland.

Diskussion om artikeln