Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Två personer misstänks för grovt givande av muta i exceptionell muthärva – men telefonförsäljarna som föreslog gåvor misstänks inte för brott

Från 2022
Husfasad av rödtegel.
Bildtext Företaget Global Group Finland hade under flera år ett kontor i centrum av Helsingfors på adressen Skillnadsgatan 4 C. I kontoret ska ha funnits plats för 40 anställda telefonförsäljare. Resten av försäljarna jobbade i Bangkok i Thailand.
Bild: Christoffer Gröhn / Yle

Helsingforspolisen är på slutrakan i sin förundersökning av en för finländska mått exceptionell muthärva. Två personer misstänks för grovt givande av muta och 180 personer har misstänkts för tagande av muta.

Svenska Yle berättade om muthärvan i slutet av februari i en omfattande granskning.

I centrum finns företag i rengöringsbranschen som har gett gåvor till sina kunder under flera år. Försäljningen skedde per telefon.

Muthärvan började nystas upp år 2019 när företaget Global Group Finland gick i konkurs. En revisor hittade då uppgifter i företagets bokföring som tydde på mutor.

– Jag lade märke till att företaget köpt värdefulla presentkort till en affärskedja, resebyråer och ett flygbolag. Då framgick det att företagets affärsmodell är att ge gåvor till sina kunder, sade CGR-revisor Ville Vasama tidigare till Svenska Yle.

Nu meddelar Helsingforspolisen att förundersökningen snart är färdig när det gäller givande av muta.

Nekar till brott

Polisen meddelar att två personer misstänks för grovt givande av muta, grovt givande av muta i näringsverksamhet, grovt skattebedrägeri och grov oredlighet som gäldenär.

Enligt polisen nekar båda till brott och anser att det varit fråga om tillåtna gåvor som ges till beställarna.

Den ena av de misstänka befinner sig enligt polisen utomlands.

– Det har delvis lett till att utredningen har dragit ut på tiden. Han har inte försökt smita från polisen utan vi har haft kontakt, säger Siltamäki.

Enligt Svenska Yles uppgifter befinner sig företagets tidigare vd i Thailand. En del av telefonförsäljarna har också jobbat i landet.

Helsingin poliisin rikostarkastaja Ismo Siltamäki työpaikallaan.
Bildtext Ismo Siltamäki är förundersökningsledare i fallet.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

"De anställda har bara följt instruktioner"

Förundersökningsledare, kriminalinspektör Ismo Siltamäki vid Helsingforspolisen vill inte gå in på varför telefonförsäljare som föreslagit gåvorna inte misstänks för brott.

– Jag går inte in i detalj gällande den frågan, men utgångspunkten för oss har varit att de anställda bara har följt instruktioner. Därför skriver vi i pressmeddelandet att två personer har haft ansvar för försäljningen och hur den går till, säger Siltamäki.

Telefonförsäljarna har alltså enbart följt instruktioner och därför kan de enligt polisen inte misstänkas för givande av muta?

– Ja, så är det i stora drag.

180 personer misstänktes till en början för tagande av muta

Enligt polisen har företagen som sålt rengöringsmedlen haft tusentals kunder i hela Finland. 180 personer som tagit emot gåvor misstänktes för brott, men bara för 80 personers del gick misstankarna vidare till åklagare.

Personerna jobbade vid kommuner och företag.

25 är tjänstemän varav största delen jobbade i en kommun eller vid ett sjukvårdsdistrikt. Fyra jobbade vid en församling och en för staten.

Flera av dem har redan dömts för tagande av muta i rätten. Svenska Yles granskning visade i februari att 18 personer dömts, men antalet har stigit under våren.

Annat företag fortsatte efter konkursen

Företaget Global Group Finland gick i konkurs år 2019 till följd av skattepåföljder som det ålades efter en skatterevision.

– Hela härvan inleddes efter det och arbetsmängden för utredarna har varit enorm. I princip har alla polisinrättningar i hela landet deltagit i den här utredningen, säger Ismo Siltamäki.

Enligt polisen har de misstänkta brotten skett mellan 2010 och 2019.

I Svenska Yles granskning framkom att företaget Pro Teollisuustarvike ännu år 2020 fortsatte med liknande verksamhet efter Global Group Finlands konkurs.

De båda företagen har haft samma vd och samma ägare.

Siltamäki säger att polisen känner till att mutor också getts efter 2019.

"Det är förbluffande hur vanliga människor inte funderar på följderna"

Siltamäki beskriver förundersökningen som exceptionellt omfattande.

– Det är förbluffande hur vanliga människor inte funderar på följderna när de tar emot gåvor. Det kan leda till straffrättsliga följder, till att man blir av med jobbet och inverka på familjen och närstående. Det är på alla sätt exceptionellt och speciellt.

Vissa av dem som dömts för mutbrott har beskrivit telefonförsäljarna som aggressiva och påträngande där gåvan mer eller mindre kommer på köpet.