Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien lovar stödja Finland och Sverige om de blir attackerade – Boris Johnson utesluter ingenting

Från 2022
Uppdaterad 11.05.2022 16:10.
Boris Johnson och Magdalena Andersson skriver under solidaritetsdeklaration.
Bildtext Boris Johnson besöker Finland och Sverige i dag.
Bild: Frank Augstein / AFP

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Sveriges statsminister Magdalena Andersson har skrivit under en solidaritetsförklaring under Johnsons besök i Sverige. Senare i dag besöker han Finland.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson besöker både Finland och Sverige i dag. Lite efter klockan 14 i dag skrev Johnson och Magdalena Andersson under en solidaritetsförklaring.

Enligt Reuters har Johnson sagt att han kommer att teckna solidaritetsförklaringar med både Finland och Sverige. Storbritannien lovar att stödja ländernas väpnade styrkor om de blir attackerade.

Boris Johnson och Magdalena Andersson sitter vid ett matbord.
Bildtext Magdalena Andersson och Boris Johnson träffades i statsministerns rekreationsbostad Harpsund.
Bild: Lehtikuva

I ett pressmeddelande skriver den brittiska regeringen: ”Vårt stöd till både Sverige och Finland är ståndaktigt och entydigt. Att skriva under solidaritetsförklaringarna är en symbol för denna eviga försäkring mellan våra länder”.

Johnson: Storbritannien ger det stöd Sverige ber om

På onsdag eftermiddag höll Andersson och Johnson en gemensam presskonferens.

– I kristider blir samarbete ännu mer viktigt. I dag tar vi ett ytterligare steg för att stärka vårt bilaterala och strategiska samarbete, säger Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Den svenska statsministern säger att länderna lovar stödja varandra på "flera olika sätt" om de blir attackerade och det ena landet ber om det.

– Det kan komma att handla om militärt stöd, säger Andersson utan att specificera.

Boris Johnson och Magdalena Andersson går in genom en dörr.
Bildtext Efter mötet med Magdalena Andersson reser Johnson till Finland för att träffa Sauli Niinistö.
Bild: Lehtikuva

Boris Johnson vill inte svara exakt på hurudant stöd Storbritannien kan komma att ge, men han säger att landet kommer att ge det stöd som Sverige ber om, vilket inte utesluter att landet skickar trupper till Sverige.

– Det handlar om hurdant stöd Sverige skulle be om, säger Johnson.

Johnson fick senare en fråga om landet kan stödja Sverige med kärnvapen.

– Vi kommenterar inte kärnvapen men det är upp till endera parten att göra en förfrågan, och vi tar den väldigt allvarligt, säger Johnson.

Besöker Finland senare i dag

Magdalena Andersson säger att solidaritetsförklaringen gör Sverige säkrare vid ett eventuellt angrepp. Boris Johnson vill inte kommentera huruvida landet kan stödja Sverige med kärnvapen.

Däremot poängterar Johnson att solidaritetsförklaringen är en fråga mellan Sverige och Storbritannien och påverkas inte av Sveriges Natobeslut. Sverige väntas, liksom Finland, inom de närmaste dagarna ta ett beslut gällande en eventuell Natoansökan.

Under onsdag kväll träffar Boris Johnson president Sauli Niinistö i Helsingfors.