Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kokande stämning i Britas då BK-46 kvitterade finalserien – stora bortaföljet fick se Nico Rönnberg dominera mot Dicken: "Var för het i lördags"

Från 2022
Uppdaterad 11.05.2022 22:31.
Nico Rönnberg och BK-46 firar.
Bild: Tomi Hänninen/Newspix24

Försvar vinner titlar? Kvitterat i den glödheta finalserien i handboll – efter att BK-46 satte tvärstopp för Dickens anfallsspel i ett kokande Britas.

All press låg på BK-46 inför handbollsfinal två mot Dicken. Britas bollhall fylldes av vuvuzelor, ett stort och högljutt bortafölje – och en utsåld arena fick se BK-46 ta en totalt nödvändig seger.

Förhandsfavoriten ledde den glödheta matchen från start till mål och lyckades kvittera finalserien till 1–1. BK-46 såg till att ta tillbaka hemmaplansfördelen efter en solklar 27–17-seger.

– I lördags gjorde Dicken oss dåliga, men i dag gör vi jobbet och sliter som djur i defensiven. Det gav resultat, säger Nico Rönnberg till Yle Sporten.

Så sant som det var sagt. BK-46 vann finalmatch två efter en utsökt försvarsinsats. Sjutton insläppta på bortaplan i en final – då kunde tränaren Andreas Rönnberg bara vara helnöjd med försvaret och målvakten Mikael Heinonen.

– I hemmamatchen stod vi för mycket en och en, vi hjälpte inte varandra. Nu hade vi en helt annan inställning och håller det jättetätt.

Max Granlund spelar handboll.
Bildtext Max Granlund gjorde sex mål, men fick inte understöd från sina lagkamrater i målskyttet.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Samtidigt som bortaspelarna och den rödvita delen av läktaren i Britas gör "Vulkanen" skakar Dickens storskytt Max Granlund bara på huvudet.

– Sjutton framåt, urdåligt. De försvarade sig smart. Vi klarade inte av flytta bollen som vi ville. Vi missade lägen och det blev en ond cirkel. Det var jättebra stämning här, synd att vi inte kunde bjuda på en bättre insats.

Kihlstedt såg rött

I båda halvlekarna var det BK-46 som ryckte – och i förlängningen avgjorde. Tränare Rönnberg är verkligen inte överraskad.

– Jag märkte att killarna var revanschsugna. Vi stod för ett bottennapp i Karis.

– Samtidigt tycker jag lite synd om spelarna också. Vi hade sju spelare med feber två dagar före lördagens final. Det nämns ingenstans, och det känns lite fel mot de som gjorde en sämre insats.

Jag tänkte "Oh shit" då Oscar åkte. Han är väldigt viktig för oss

Och inte ens två tunga tapp rörde BK-46 i Britas. Först tappade gästerna Oscar Kihlstedt efter ett rött kort direkt i andra halvlek, en stund senare klev mittsexan Markus Viitkar av efter en smäll mot fotleden.

– Jag tänkte "Oh shit" då Oscar åkte. Han är väldigt viktig för oss, säger Nico Rönnberg.

– När Markus också rök hann jag tänka vart det här är på väg ... Men andra spelare klev fram. Exempelvis gjorde Alex Lignell troligen sin bästa match för säsongen, säger Andreas Rönnberg.

Försökte få ut Granlund

Kihlstedt hamnade på efterkälken i en Dicken-kontring och träffade Anton Rémy i halstrakten. Domarduon snackade ihop sig och efter en kort palaver halade de fram det röda kortet.

– En solklar tvåa, men det är ju final och det smäller. Jag kan tycka att det är rätt tufft att ge rött kort, men domarna dömer, säger Nico Rönnberg.

Max Granlund hade i sin tur två utvisningar i andra halvlek – och enligt Rönnberg var taktiken att försöka få ut honom en tredje gång.

– Då är mycket vunnet, han är deras överlägset bästa spelare. Det är givet att man försöker utnyttja läget, men man kan bara försöka trycka på honom i anfallen.

Rönnberg över 1800 mål

I Kihlstedts frånvaro föll ett ännu tyngre ansvar på Nico Rönnberg – och han axlade sannerligen det.

– I första matchen i lördags var jag lite för het på planen. Jag ska visa vägen och hålla huvudet kallt. Jag är fit for fight, jag kände mig mer sliten efter matcherna mot Cocks. De var väldigt fysiskt krävande.

Nico Rönnberg på ett genombrott mot Dicken.
Bildtext Nico Rönnbergs BK-46 är ikapp och har hemmaplansfördel på nytt.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Rönnberg passerade 1800-målsgränsen i inhemska ligahandbollen i andra halvlek, gjorde sammanlagt 13 mål i matchen och blev den matchvinnare framåt som BK-46 behöver.

– Nu fick vi verkligen hål på Mäkelä i deras mål. Vi har pratat om hans styrkor och nu tror jag att vi har ett övertag. Vi fick i gång spelare som vi behöver mål från.

Karislagets profilspelare och brorsan på tränarbänken tackade den tillresta bortaklacken – och kunde bara blicka fram emot lördagens tredje final.

Det är en lågoddsare att det kokar i Karis då finalserien vänder tillbaka till Västnyland.

– Får vi försvaret och målvaktsspelet att fungera som i dag är vi svårslagna, säger Andreas Rönnberg.

– Det är roligt att möta Dicken. Det blir mer av ett taktiskt rävspel, och det är kul för mig som tränare också.

Herrarnas handbollsliga

Final 2/5:

Dicken–BK-46 17–27 (10–11)

Dicken: Max Granlund 6, Filip Söderlund 4, Anton Rémy 1, Armi Pärt 1, Mikael Mäkelä 1, Ian Martin 1, Thomas Hollfast 1, Joacim Broman 1, Benny Broman 1.

BK-46: Nico Rönnberg 13, Markus Viitkar 4, Alex Lignell 4, Linus Sjöman 3, Sebastian Säkkinen 2, Oscar Kihlstedt 1.

1–1 i matcher. Final tre spelas i Karis på lördag.

Diskussion om artikeln