Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Den vuxna barndomsfamiljen: Hur är ditt förhållande till föräldrar och syskon? Berätta för oss!

Från 2022
En vuxen familj grälar.
Bildtext Än en gång blev det gräl om vem som får ta gästhuset på sommarstugan i juli.
Bild: Andriy Popov / Alamy/All Over Press

Kan man bryta kontakten till föräldrarna om relationen upplevs som toxisk? Är lillebror alltid lillebror fast ni båda nu är medelålders? Kan gamla familjehierarkier brytas över tid? Vi vill höra din berättelse om familjeproblem.

Alla familjer grälar ibland, det kommer liksom på köpet då man buntar ihop ett gäng människor på livstid. Men vad ska man göra då det riktigt kör ihop sig?

Onsdagen den 18.5 är temat i Yle Vegas familjekväll den vuxna barndomsfamiljen.

Då diskuterar vi hur familjedynamiken förändras över tid och vi vill att du berättar om vilka slags problem du har haft eller fortsättningsvis brottas med.

Har du brutit kontakten med en förälder eller ett syskon? Vad var det som hände?

Hade du en inflammerad tonårsrelation med ett syskon som senare utmynnade i en blomstrande relation som vuxen? Hur hittade ni till slut varandra?

Fungerade syskondynamiken smärtfritt fram tills dagen då arvsstriden var ett faktum eller brorsan for iväg med din fru? Finns det händelser du aldrig kommer att glömma trots att du för husfridens skull kan smajla upp dig på släktkalasen?

Familjeterapeut diskuterar dina familjefrågor

Visst kan det kännas skönt att sitta och muttra över grälet om sommarstugan, eller tänka att det minsann är det enda rätta att syrran får ta hand om dementa mamma. Men det kan också komma en dag då du ångrar att du slösat bort många år på gammalt groll.

För att ventilera alla gamla familjekonflikter har vi bjudit in familje- och psykoterapeut Heikki Kurkiala till Yle Vegas familjekväll. Han ska tillsammans med programledare Magnus Hansén fundera på hur man man ska tänka när problemen hopar sig.

Heikki Kurkiala.
Bildtext Familje- och psykoterapeut Heikki Kurkiala diskuterar familjeproblem och svarar på dina frågor.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Skriv in och berätta om dina erfarenheter av familjegräl i formuläret nedan. Din kommentar kan komma att läsas upp i familjekvällen onsdag 18.5 men du är givetvis helt anonym då du skriver till oss.

Formuläret har stängts.