Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Viljan att hjälpa människor motiverar närvårdarstuderande mer än lönen: "När jag går på jobb, gör jag det för de äldres skull"

Uppdaterad 12.05.2022 11:31.
Grupp med unga kvinnor står på en stentrappa utanför gammalt hus.
Bildtext Det ostabila läget på arbetsmarknaden oroar inte närvårdarlinjens andra årskurs allt för mycket.
Bild: Carl Fahllund / Yle

På Åbo Yrkesinstitut utbildas närvårdare i samarbete med yrkesskolan Axxell och nu står en av årskurserna så gott som redo att röra sig ut på arbetsmarknaden. Yle Åboland har frågat hur de ser på framtiden inom vården.

Arbetstvisten inom social- och hälsovården fortsätter. Vårdfacken Tehy och Super meddelar nu att de går vidare med massuppsägningar bland sina medlemmar efter att de förkastade medlingsbudet som riksförlikningsnämnden presenterade. Det här kan ha stora påverkningar på en bransch som redan lider av en brist på arbetskraft.

Marielle Lindholm började på gymnasiet men efter ett par veckor landade hon slutligen ändå på närvårdarutbildningen. Det var inte lönen eller arbetsmiljön som lockade henne till yrket. Det var viljan att hjälpa människor. Efter en del praktik har hennes perspektiv förändrats en aning.

– Hur situationen egentligen är kan vara svår att bedöma innan man upplevt det själv. Nu har jag haft en del praktik och varje dag har jag fått se hurudana arbetsförhållandena är inom vården, säger Lindholm.

Lindholm tror inte att beslutsfattarna egentligen vet vad läget är på gräsrotsnivå.

– Det kan man inte veta om man inte varit med själv. Att höja lönerna verkar som en så enkel sak att göra. Det är inte bara för att göra arbetet mer lockande, men också för att vårdarna förtjänar en högre lön.

Kvinna med brunt hår och glasögon.
Bildtext Marielle Lindholm är oroad över massuppsägningar inom vårdbranschen.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Massuppsägningar inom vården oroar Lindholm. Följden av massuppsägningar skulle vara en större arbetsbörda för alla vårdare som blir kvar.

– Det finns redan ett så stort behov av arbetskraft inom branschen. Ifall massuppsägningarna genomförs så ligger vi nog risigt till, säger Lindholm. Överarbete orsakar bara utbrändhet, sjukledigheter och ett ännu större behov på arbetskraft.

Olivia Abrahamsson går på samma årskurs som Lindholm. Hon brinner för vården och försöker hålla en positiv inställning till framtiden, men det är inte alltid så lätt.

– Det här med vården är helt min sak har jag märkt. Ibland tar det såklart emot om arbetsmiljön är tung, men när jag går på jobb så gör jag det för de äldre. Jag försöker tänka så, säger Abrahamsson.

Abrahamsson berättar att hon ser arbetet som så viktigt att hon studerar till närvårdare oavsett hur svåra anställningsförhållandena för tillfället är.

Kvinna med blont hår och glasögon.
Bildtext Olivia Abrahamsson har alltid viljat jobba med människor. Nu har hon fastnat för vården.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Risken för att närvårdare åker utomlands är låg

Eleverna inom utbildningen för närvårdare är mer fokuserade på yrket de vill ha, snarare än lönen eller arbetsmiljön.

Ann-Christin Elmvik är lärare vid Åbo Yrkesinstitut och har lagt märke till det elevernas frågor kretsar kring är bemötandet av patienter mer än något annat.

Kvinna med blont hår och randig tröja.
Bildtext Ann-Christin Elmvik säger att närvårdarstuderanden mest vill veta mera om bemötandet med patienten.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Elmvik ser inte heller någon risk för att närvårdare åker utomlands i jakt på bättre möjligheter.

– Eftersom vi har praktik varje termin så ger sig våra elever in i arbetslivet redan under studierna. De har redan ett kontaktnät på fältet och därför ser jag ingen risk för att de skulle resa utomlands, säger Elmvik.

Närvårdarelever vill jobba med människor, men är oroade över läget - Spela upp på Arenan