Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stoppades från OS och petades från norska landslaget – men Ingvild Flugstad Østberg tänker inte ge upp: "Målet är att komma till start igen"

Invild Flugstad Østberg tävlar i Lahtis 2020.
Bildtext Ingvild Flugstad Østberg tänker inte sluta satsa bara för att landslaget gav henne kalla handen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det blev inget Peking-OS för den norska skidstjärnan Ingvild Flugstad Østberg – nu tvingas hon dessutom träna på egen hand för att kunna göra comeback igen. Det blir en stor utmaning, säger hon till NRK.

Femfaldig VM-medaljör i Seefeld – men efter säsongen 2018/19 har Ingvild Flugstad Østberg knappt tävlat.

I november 2019 stoppades hon nämligen från att tävla av det norska längdlandslaget på grund av hälsoskäl. Det visade sig senare handla om balansen mellan träning och näringsintag.

Østberg missade då sju världscupsdeltävlingar innan hon gjorde en framgångsrik comeback i världscupen, men åkte på en stressfaktur i mars 2020. I november samma år stoppades hon ännu en gång på grund av näringsunderskottet.

Då tvingades hon stå över VM i Oberstdorf – men i OS i Peking skulle hon minsann vara med igen.

Comebacken nummer två skedde i Ruka. Där slutade hon 33:a på den klassiska milen. En åttondeplats hann det bli i Davos innan det norska skidförbundet satte stopp för henne igen.

Det blev inget OS. Karriärens största besvikelse, säger hon nu till NRK.

– Det har varit väldigt tufft. Och det kommer det att bli i fortsättningen också, säger Østberg.

Nytt samarbete med Johaugs tidigare tränare

Orsaken till att Østberg möter NRK och andra norska medierepresentanter på onsdagen är nämligen att hon kommit överens om vem hon ska inleda sin nya satsning med. Pål Gunnar Mikkelsplass, som tidigare tränat Therese Johaug, ska hjälpa Østberg nå världscupen igen.

För det är fortfarande det som är målet. Trots att det norska skidlandslaget för ungefär en vecka sedan meddelade att den tidigare världscupsettan inte finns med i truppen.

– Men det måste bli förändringar för att jag ska komma till start. Även om jag inte tillhör landslaget så gäller samma krav om jag ska åka skidor till vintern.

Planen är enligt Østberg inte "100 procent" klar, men åtminstone ska hon få bukt på näringsintaget som vållat så stora problem tidigare. Hon sticker inte heller under stol med att hon just nu inte är i form.

– Formen är kanske inte så bra. Det är länge sen jag kört en tävling. Hälsan och kroppen håller inte just nu för en heller. Jag har jobb att göra först.

Therese Johaug och Ingvild Flugstad Østberg i VM.
Bildtext Therese Johaug och Ingvild Flugstad Østberg är goda vänner.
Bild: www.imago-images.de/ All Over Press

– Enkelt formulerat så måste jag balansera träningsbelastningen med näringsbiten. De har varit i obalans länge för mig, kalla det "för länge". Jag borde ha lyckats vända på det tidigare. Jag lyckades åka skidor förra vintern, men så kom beskedet att det inte blir något mer.

– När det är något man jobbat så hårt för så är det klart att det är ett tufft slag att få. Även om jag känner att jag gjort jobbet bra och haft huvudet ovanför ytan så är det den tuffaste sportsliga motgången jag upplevt. Det vände totalt från att nå framgång till att inte få tävla alls, säger Østberg.

Hon säger ändå att hon inte på allvar övervägt att lägga av.

– Men jag har kanske tänkt mer i banorna "är det värt det?" eller "tror jag att det är möjligt". Samtidigt har jag inte varit nära på det sättet. Om det skulle ha blivit aktuellt så hade jag tagit beslutet, säger Østberg.