Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fackligt aktiv i Kimitoön om kommunsektorns arbetstvist: "Lönen är en stor bit av de här förhandlingarna"

Hoitajien mielenosoitus ja kulkue järjestettiin Helsingissä 9. huhtikuuta. Kuvassa kulkueeseen osallistujia kyltteineen.
Bildtext Kommunsektorns kollektivavtalsförhandlingar har framskridit trögt. Vårdarfacken Super och Tehy kräver betydligt större löneförhöjningar än vad som föreslogs i medlingsbudet från förhandlingarnas förlikningsnämnd. Arkivbild.
Bild: Retu Liikanen / Yle

Sjukskötare vid Åbo universitetscentralsjukhus efterlyser en enad arbetstagarfront i kommunsektorns arbetstvist. Huruvida det blir massuppsägningar eller inte är tills vidare oklart.

Kommunsektorns kollektivavtalsförhandlingar har visat att det saknas en förståelse för hur tungt närvårdaryrket är. Det hävdar Veronica Heikkilä som är ordförande för Primärskötarförbundets fackavdelning i Åboland. Avdelningen hör till Finlands närvårdar-och primärskötarförbund Super. Heikkilä arbetar själv som centrallagerförvaltare vid Kimitoöns kommun.

Heikkilä tycker att varken arbetsgivarsidan eller de andra fackförbunden tar närvårdarnas och primärskötarnas situation på allvar.

– Man förstår inte vad det har inneburit att jobba till exempel som närvårdare under de här två coronaåren som vi haft.

Vårdarfacken sade nej till medlingsbud

På onsdagen meddelade vårdarfacken Super och Tehy att de förkastar det medlingsbud som förlikningsnämnden i kommunsektorns kollektivavtalsförhandlingar lagt fram. Vårdarfackens beslut innebar att kommunsektorn inte fick ett nytt kollektivavtal - åtminstone inte än.

När Yle Åboland ringer upp Veronica Heikkilä har hon ännu inte hunnit bekanta sig med vårdarfackens beslut.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i vad det står i besluten, så jag kan inte kommentera det här.

Veronica Heikkilä skulle vilja se rejäla löneförhöjningar för närvårdarna. För tillfället ligger den kollektivavtalsenliga minimigrundlönen för en kommunalt anställd närvårdare kring 2100 euro brutto. Ofta drygas vårdarlönen ut av olika tillägg.

– Åtminstone jag anser att lönen är en stor bit av de här förhandlingarna, säger Heikkilä.

Hon säger att hon inte vet vad som nu följer av vårdarfackens beslut att rata medlingsbudet. Hon vet till exempel inte hur det står still med förberedelserna inför eventuella massuppsägningar inom vårdbranschen. Både Super och Tehy har viftat med möjligheten att deras medlemmar säger upp sig från sina jobb om kommunsektorn inte når ett avtal som facken kan godkänna.

Sjukskötare: "Vi ska stå starka och tillsammans"

Vid Åbo universitetscentralsjukhus säger sjukskötaren Malin Järvinen att hon inte är överraskad över att Super och Tehy förkastade förlikningsnämndens medlingsbud. Järvinen tycker att de löneförhöjningar som erbjöds i medlingsbudet var alltför små.

Järvinen låter förstå att hon är beredd att säga upp sig om de massuppsägningar som vårdarfacken nämnt blir av.

– Jag tycker att vi ska stå starka och tillsammans på samma linje. Sedan tror jag inte att alla kommer att gå med på det, men vi får se hur massuppsägningen kommer att gå till.

Järvinen säger att hon inte vet vad en massuppsägning helt konkret skulle betyda för dem som säger upp sig, till exempel för henne själv.

– Jag vet inte riktigt vad jag har framför mig. Har jag en inkomst, har jag pengar så att jag får mat på bordet och tak över huvudet? Man kan säkert söka sig till ett annat yrke, men det är inte så lätt eftersom jag varit över tio år i samma bransch. Att plötsligt byta till något helt annat är ett ganska stort steg. Jag vet faktiskt inte.