Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö till Ryssland: "Se er i spegeln" – Storbritannien och Finland överens om ömsesidig militär assistans

Uppdaterad 11.05.2022 22:54.
Niinistö till Ryssland om ett eventuellt finländskt Natomedlemskap: "Ni förorsakade det här, se er i spegeln" - Spela upp på Arenan

Finland och Storbritannien har kommit överens om samarbete och ömsesidig militär assistans. På presskonferensen i samband med undertecknandet konstaterade president Sauli Niinistö att Ryssland har orsak att se sig i spegeln.

President Sauli Niinistö och premiärminister Boris Johnson undertecknade en politisk förklaring om utökat samarbete på onsdagen i Presidentens slott i Helsingfors.

Tidigare på dagen hade Johnson och Sveriges statsminister Magdalena Andersson undertecknat en motsvarande solidaritetsförklaring för Sveriges och Storbritanniens del.

I båda fallen var den centrala punkten löftet om militär assistans om någondera landet utsätts för anfall. Det ger trygghet i en förändrad geopolitisk situation.

Knäpp på näsan

Det kanske mest uppseendeväckande under presidentens och premiärministerns gemensamma framträdande i Helsingfors på onsdagen var Niinistös sällsynt direkta knäpp på den ryska näsan.

Niinistö fick en fråga av en brittisk journalist om han är rädd för att Vladimir Putin skulle se ett finländskt Natomedlemskap som en provokativ gest.

Presidenten var helt klar i sitt budskap:

Om ryssarna blir sura är det deras eget fel. De har alldeles själva orsakat att Finland och Sverige troligen blir Natomedlemmar.

President Sauli Niinistö vid ett talarpodium med en brittisk flagga i bakgrunden. Han ser allvarlig ut.
Bildtext Ord och inga visor från president Niinistö på onsdagens presskonferens.
Bild: Silja Viitala / Yle

Fria viljan viktig

Niinistö förklarade att Finland och Sverige hållit sig utanför militärallianser av egen vilja. Men i slutet av fjolåret krävde Moskva att Finland och Sverige inte får bli Natomedlemmar.

– Men, genom att säga så [att Nato inte ska få ta emot nya medlemmar], uttryckte Ryssland att vi inte kan ha en fri vilja i den här frågan, sa presidenten.

– Och det är en enorm förändring. Det fick oss att tänka efter.

Anfallet mot Ukraina den 24 februari ändrade också på bilden, konstaterade Niinistö. Ryssarna visade att de är redo att attackera ett grannland.

– Så, när ni frågar hur Ryssland ställer sig till att Finland eventuellt går med i Nato – om så är fallet, att vi ansluter oss – är mitt svar följande: Ni förorsakade det här. Se er i spegeln.

Vänner även när det blåser

Presskonferensen hade börjat med de sedvanliga artighetsfraserna:

– Jag har lärt mig att man mäter vänskap med hur de beter sig i dåligt väder, sa president Niinistö på presskonferensen på Presidentens slott strax efter undertecknandet, och konstaterade att Finland och Storbritannien är goda vänner.

– Vi har undertecknat ett gemensamt uttalande och vi står sida vid sida och stödjer varandra, sa Niinistö.

Så, när ni frågar hur Ryssland ställer sig till att Finland eventuellt går med i Nato – om så är fallet, att vi ansluter oss – är mitt svar följande: Ni förorsakade det här. Se er i spegeln

― Sauli Niinistö

Självsäker president

Niinistö uppträdde självsäkert på presskonferensen med sin gäst Boris Johnson efter att ha undertecknat den gemensamma säkerhetsdeklarationen, som Niinistö också benämnde ett avtal.

Om presidenten tidigare försökt vara försiktig i sina uttalanden gentemot Ryssland verkade det nu som om han ansåg sig ha ordentligt på fötterna med Nato och hela västvärlden i ryggen.

Premiärminister Boris Johnson och president Sauli Niinistö undertecknar papper på Presidentens slott. I förgrunden syns journalister. I bakgrunden syns Finlands, Storbritanniens och EU:s flaggor.
Bildtext Samarbetsavtalet undertecknades inför den samlade presskåren.
Bild: Patrick Holmström / Yle

Boris Johnson konstaterade att han har diskuterat säkerhetsläget i Europa med president Niinistö och tidigare på dagen med Magdalena Andersson "vid en tidpunkt som är avgörande för vår gemensamma historia".

– Rysslands invasion av Ukraina har förändrat säkerhetsekvationen i Europa. Det har skrivit om vår verklighet och omformat vår framtid, konstaterade Boris Johnson.

Den brittiske premiärministern konstaterade också att det färska dokumentet är väldigt tydligt:

– Ifall någotdera landet drabbas av en katastrof eller utsätts för en attack så ställer vi upp och hjälper varandra, inklusive med militärt bistånd. Precis hur det biståndet ser ut beror förstås på vad det andra landet ber om, sa Johnson.

Ömsesidig hjälp

I dokumentet som undertecknades kom Finland och Storbritannien överens om att vid behov bistå varandra på flera olika sätt.

Det stycke som premiärminister Johnson hänvisade till under presskonferensen lyder ordagrant så här:

"Vi bekräftar att, om ett av länderna drabbas av en katastrof eller ett angrepp, kommer Finland och Förenade kungariket på begäran av det drabbade landet att bistå varandra på många olika sätt, vilket kan inbegripa militära medel. Samarbetet sker i sin helhet inom ramarna för vartdera landets säkerhets- och försvarspolitik och är avsett att komplettera, inte ersätta, det befintliga europeiska och euroatlantiska samarbetet."

Finland och Förenade kungariket [kommer att] bistå varandra på många olika sätt, vilket kan inbegripa militära medel

I texten som undertecknades på onsdagen heter det också att Finland och Storbritannien ska fördjupa sitt samarbete för att motverka hybridhot och påverkansoperationer.

"Informationsutbyte och underrättelsesamarbete spelar en viktig roll när det gäller att motverka hybridhot och skydda kritisk infrastruktur. Länderna kommer tillsammans att arbeta för att upprätthålla en gemensam lägesuppfattning, stärka dataskyddet och motverka cyberhot."

Boris Johnson och Magdalena Andersson sitter vid ett bord och skriver under var sitt dokument.
Bildtext Boris Johnson och Magdalena Andersson undertecknade solidaritetsförklaringen på statsministerns rekreationsbostad Harpsund.
Bild: Christine Olsson/EPA-EFE/All Over Press

I Norge uppger tidningen VG att de nordiska Nato-länderna Norge, Danmark och Island står i beråd att ge Finland säkerhetsgarantier.

Artikeln omarbetades och rubriken uppdaterades klockan 22:54.