Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anton Lundell blir inte årets rookie i NHL – Juuse Saros tävlar däremot om Vezina: "Har alltid sett upp till finalisterna"

Anton Lundell under en ishockeymatch.
Bildtext Anton Lundell blir inte årets rookie.
Bild: Sam Navarro-USA TODAY Sports/AOP

Nu står det klart att Anton Lundell inte hör till de tre finalisterna i racet om Calder Trophy i NHL som tilldelas årets rookie. Juuse Saros kan däremot bli årets målvakt, men vet själv också att hans chanser är små.

Den årliga NHL-galan kommer att gå av stapeln efter att Stanley Cup-pokalen delas ut, men toppligan presenterar redan den här veckan finalisterna till prisen som delas ut på basis av grundserien.

De dåliga nyheterna för alla finländska hockeyvänner? Att Anton Lundell inte hör till de tre finalisterna i kampen om titeln för årets rookie.

Istället är det, i ärlighetens namn rätt väntat, Michael Bunting, Moritz Seider och Trevor Zegras som gör upp om Calder Trophy i omröstningen.

Torontospelaren Bunting vann nykomlingarnas poängliga med 63 pinnar och var tangerat näst bästa målskytt med sina 23 fullträffar. 26-åringen hör ändå till de äldsta att bli nominerade till priset någonsin och åldern kan tala emot honom.

Moritz Seider.
Bildtext Moritz Seider, förhandsfavorit nummer ett?
Bild: James Guillory/USA TODAY Sports/All Over Press

De sista grundserieveckorna lät det däremot i nordamerikansk media som att det råder konsensus om att Detroits VM-klara back Seider är förhandsfavorit. Han blev den tredje rookiebacken under de senaste 30 åren att nå upp till 50 poäng och snittade klart mest istid av de aktuella talangerna.

Men bli inte överraskade om Anaheims Zegras tar hem priset. Mest känd är han ju förstås för sina spektakulära mål. Bland annat lyckades han klämma in två zorromål under säsongen.

"Häftigt är det ju"

De goda nyheterna då? Att Juuse Saros hör till trion som gör upp om Vezina Trophy, som i sin tur tilldelas ligans bästa målvakt.

– Visst är det ju en stor grej. Jag har alltid sett upp till dem som är finalister. Och med tanke på konkurrensen var det kanske en liten överraskning att jag är med, säger Saros till Yle Urheilu.

De två övriga kandidaterna: Jacob Markström från Calgary Flames – och Igor Sjestiorkin från New York Rangers.

Sjestiorkin hade den i särklass bästa räddningsprocenten i ligan (93,5 i jämförelse med exempelvis Saros 91,8) och är storfavorit att kamma hem priset. Det vet också Saros.

– Nog känns det ju rätt givet att det är Sjestiorkin som vinner, säger han.

I praktiken innebär finalplatsen ändå inte värst mycket. Det dagliga jobbet påverkas inte av uppmärksamheten.

– Det är saker man minns i framtiden, men jag är hungrig att utvecklas oavsett. Häftigt är det ju ändå, säger målvakten.

Enormt ansvar

Saros tvingades stå över alla Nashvilles slutspelsmatcher (vilka det blev fyra av mot Colorado) på grund av en skada. Skadan tillåter honom inte heller att ens tänka på att spela VM.

– Så länge kroppen höll ihop så njöt jag verkligen av att spela. Jag gillade ansvaret, det var inte ett problem alls, säger Saros.

Juuse Saros i Nashville.
Bildtext Juuse Saros etablerade sig som Nashvilles definitiva stjärnmålvakt den här säsongen.
Bild: USA TODAY Sports / AOP

Ansvar blev det minsann mycket av den här säsongen. Saros stod i hela 67 matcher, vilket är det mesta en finländsk målvakt spelat under en NHL-säsong sen både Pekka Rinne (72) och Antti Niemi (68) spelade mer 2011/12.

– Det kändes bara naturligt. Sen kollade vi med tränaren när det lönar sig för mig att vila, berättar Saros.

– Men jag lärde mig att man måste ta en match i sänder, även om det är ett klyschigt svar. Vi kämpade hela säsongen om att gå till slutspel men det gällde att hela tiden fokusera på vad som händer på isen – inte vad resultatet kan innebära för oss som lag.

Blir det fler finländska finalister?

Tre finländska målvakter har vunnit Vezina Trophy genom tiderna: Miikka Kiprusoff 2006, Tuukka Rask 2014 och Pekka Rinne 2018. Utöver dem har också Antti Niemi varit en av finalisterna, men han slutade trea i omröstningen 2013.

De övriga finalisterna kommer att publiceras under de kommande nio dagarna, härnäst finalisterna till grundseriens mest värdefulla spelare (Hart Trophy) som blir offentliga på torsdag.

Minst en annan finländare kan bli aktuell för pris. Aleksander Barkov är nämligen Floridas kandidat till King Clancy-trofén. Det priset tilldelas en spelare som aktivt bidragit till samhälleligt arbete utanför rinken.

Samtliga lag får nominera en spelare, de tre finalisterna offentliggörs den 20 maj.