Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Senaten i USA röstade som väntat ner demokraternas lagförslag om att skydda aborträtten

Uppdaterad 12.05.2022 03:07.
Demokraternas gruppledare i den amerikanska senaten Chuch Schumer 25.3.2020
Bildtext Demokraternas senatsledare Chuck Schumer var upphovsman till onsdagens omröstning – som var dömd att misslyckas på förhand.

Senaten i USA röstade sent på onsdagen finsk tid ner demokraternas förslag om att trygga rätten till abort i en federal lag.

Rösterna i senaten föll 51-49 emot förslaget. West Virginia-demokraten Joe Manchin röstade tillsammans med samtliga republikaner emot förslaget, medan de övriga demokraterna röstade för.

Det var väntat att förslaget skulle röstas ner i den jämnt fördelade senaten och inte uppnå de 60 röster som hade behövts för ett godkännande.

För demokraterna handlade omröstningen i första hand om att demonstrera för de egna väljarna att partiet kämpar för att skydda rätten till abort.

Partiets ledare i Senaten, Chuck Schumer, kallade ändå omröstningen på förhand för "den viktigaste" för senatorerna "inte bara i den pågående sessionen utan under detta århundrade".

– Det här är inte bara en abstraktion, utan så på riktigt och av nöden tvunget som det kan bli, sa Schumer vid en presskonferens i fredags.

Förslaget kom efter förra veckans nyhetsläcka som avslöjade att minst fem av den högsta domstolens nio domare är redo att avskaffa den nationella rätten till abort.

I dagsläget garanterar det historiska Roe mot Wade-domslutet från 1973 rätten till abort fram till att fostret anses vara livsdugligt – det tolkas oftast äga rum runt den 24:e graviditetsveckan.

Abortdebatten går på högvarv – demonstrationer avlöser varandra

Abortdebatten exploderade i hela USA efter förra veckans avslöjande om det halvfärdiga beslutet i högsta domstolen.

Demonstrationer har ordnats runtom i landet, främst av försvarare av aborträtten men också abortmotståndare har varit på barrikaderna.

Demonstranter i Chicago samlades för att visa sitt stöd för rätten till abort den 7 maj 2022.
Bildtext Abortdemonstrationerna har varit många i USA den senaste veckan. Bilden visar en demonstration i Chicago förra lördagen.
Bild: Lehtikuva

Ett trettiotal demonstranter marscherade framför kongressbyggnaden Kapitolium på onsdag innan senatens omröstning och skanderade budskap som “min kropp, mitt val.”

Politiker uttalade sig också efter onsdagens omröstning.

– Sorgligt nog stod senaten inte upp för kvinnors rätt att fatta beslut om sina egna kroppar, sade vicepresidenten Kamala Harris efter omröstningen.

vicepresidenten Kamala Harris talar till pressen utanför Senaten, efter en omröstning om abortlagstiftningen.
Bildtext Vicepresidenten Kamala Harris talade till medier utanför senaten efter onsdagens omröstning.
Bild: Lehtikuva

Texassenatorn och republikanen John Cornyn kallade demokraternas lagförslag för “en radikal anti-abort lag” som går mycket längre än högsta domstolens prejudikat Roe mot Wade från 1973.

Enligt Corbyn skulle lagförslaget ha möjliggjort aborter “på beställning från befruktning till strax innan födseln”.

Konservativa delstater redo att förbjuda aborträtten eller införa begräsningar

Åtminstone 13 konservativt ledda delstater har redan tagit i bruk så kallade triggerlagar, som i praktiken skulle förbjuda nästan alla aborter. De träder i kraft om högsta domstolen upphäver Roe mot Wade.

Flera andra delstater förbereder begränsningar i aborträtten.

Samtidigt har flera demokratledda delstater skyndat med att stärka eller utvidga rätten till abort.

I New York har en lag som skulle öka finansieringen för abortkliniker förberetts medan Kalifornien inom kort väntas rösta om att öka antalet hälsovårdsstationer som erbjuder möjligheten till abort.

Connecticuts demokratiska guvernör Ned Lamont undertecknade förra veckan en lag som ämnar skydda läkare och kliniker som gör aborter till kvinnor som reser från delstater där aborträtten är begränsad.

Opinionsmätningar visar att en majoritet av amerikanerna stöder rätten till abort. Enligt Pew Researchs enkät i mars vill 61 procent av amerikanerna tillåta abort i samtliga fall eller i de flesta fall.

Högsta domstolens slutliga beslut i frågan väntas komma de närmaste veckorna, förmodligen i juni.

Artikeln är uppdaterad med ytterligare information torsdagen den 12.5.2022 klockan 03:05.