Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Statsmakten tar över markområde i Ölmos i Kimitoön – kommundirektören: "Det är bra att försvarsmakten gör sin lägesbedömning och fattar beslut enligt det"

Från 2022
Uppdaterad 12.05.2022 11:13.
Gröna växter på stranden.
Bildtext En del av området gränsar redan nu till Skinnarvik depå som tillhör försvarsmakten.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Staten har använt sin förköpsrätt för att ta över ett markområde i Kimitoön av försvarspolitiska skäl. Det är första gången som staten utnyttjar möjligheten att ta över ett område på det här sättet.

Efter att Försvarsministeriet framförde förslaget fattade kommunminister Sirpa Paatero beslutet att statsmakten köper 54 hektar markområde och 154 hektar havsområde. En del av området gränsar redan nu till Skinnarvik depå som tillhör försvarsmakten. I nuläget ägs området av det företag som nu driver semesterbyn i Ölmos.

Savon Sanomat var först ute med nyheten.

Beslutet att staten tar över området har fattats av försvarspolitiska skäl. I den förberedande processen hördes bland annat Centralkriminalpolisen, Skyddspolisen, Migrationsverket och Gränsbevakningsväsendet.

Beslutet har inte vunnit laga kraft.

Erika strandberg framför ett grönt skärgårdslandskap.
Bildtext Arkivbild. Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg är tacksam för god kommunikation med Försvarsmakten.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Företaget som staten köper området av är inte glada över beslutet. En av styrelsemedlemmarna berättade för Savon Sanomat att de har satts i en orimlig position då de har varit mitt i processen att spjälka upp området och sälja det till privatpersoner. Innan staten ingrep hade företaget redan hunnit sälja en del av området.

Enligt Savon Sanomat hade Finansministeriet erbjudit företaget möjligheten att frivilligt sälja området istället för att staten skulle ha använt sin förköpsrätt. Företaget gick inte med på detta eftersom det handlade om att sälja både havsområdet och markområdet.

Nu ska företaget överklaga beslutet och ansöka om ersättning för förlorade pengar.

Kimitoöborna påverkas inte direkt just nu

Enligt Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg berörs Kimitoöborna inte direkt av beslutet eftersom området är privatägt.

Kimitoöns kommun har redan på förhand varit medvetna om statsmaktens beslut att ta över området. Enligt Strandberg har samarbetet med försvarsmakten fungerat väl.

– För inte så länge sen blev vi informerade om att statsmakten kommer fatta ett sådant här beslut och att det kan väcka ett visst intresse. Vi har varit medvetna om saken.

Vad var din första reaktion då du fick höra om ärendet?

– Det är väl bra att myndigheter sköter sin roll utgående från den information och den uppgift de har. På det viset tycker jag att det är bra att Försvarsmakten gör sin lägesbedömning och fattar sina beslut. Jag tycker det är fint att vi har hållits informerade.

Enligt Strandberg har det inte uppstått några större reaktioner inom kommunen hittills.

Diskussion om artikeln