Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lasse Lehtonen vid HUS: Vi får inte tiga om coronadödsfallen

Lasse Lehtonen med en hatt på huvudet.
Bildtext Yngre borde få fjärde dos, säger Lehtonen.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Diagnostikchefen vid HUS, Lasse Lehtonen, anser att man borde tala mer om de dödsfall coronaviruset leder till. Nu har folk en helt fel bild av coronaläget, säger han.

Det betyder bland annat att folk har börjat strunta i att ta sina boosterdoser av vaccinet. De stigande dödssiffrorna får inte tigas ihjäl, säger Lehtonen.

– Om coronasmittade fortsätter att dö i samma utsträckning som nu kan vi tala om en katastrof.

Under våren har över 200 människor per vecka dött i coronarelaterade sjukdomar. Till exempel mellan den 18 april och den 1 maj avled 474 coronapatienter.

intensivvård av covid-patient i Uleåborg
Bildtext Under våren har 200 människor per vecka dött i covid-19.
Bild: Päivi Köngäs / Yle

Här är det skäl att nämna att Institutet för hälsa och välfärd anser att en person dött i covid-19 om dödsfallet inträffar inom 30 dagar efter ett positivt coronatest. Det betyder att dödsorsaken också kan vara en annan än covid-19.

Om samma takt fortsätter innebär det 10 000 dödsfall per år, säger Lehtonen.

– Det är en ansenlig mängd människor som i vår moderna tid dör av en smittsam sjukdom. Vi talar om ett stort hot mot folkhälsan.

Vill inte skrämma upp folk

Lehtonen säger att hans avsikt ingalunda är att skrämma upp folk men covid-19 är fortfarande en allvarlig sjukdom.

– Just nu dör många i covid-19. Därför borde vi varje vecka rapportera om hur många som avlider av coronasmitta och i vilken ålder de är.

Fram till den 5 maj hade THL rapporterat om 4 150 coronarelaterade dödsfall i Finland.

– I värsta fall kan Finland - i relation till befolkningsmängden - gå förbi Sverige, som ju hela tiden uppfattats som ett skräckexempel under pandemin.

– Vi befinner oss i den situationen då vaccinationsskyddet börjar avta och vi inte har några restriktioner kvar. Då är befolkningen lika utsatt för coronaviruset och de dödsfall som det leder till som i början av epidemin.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.
Bildtext Ingen munskyddsrekommendation råder längre.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

I Sverige, vars befolkningsmängd är dubbelt så stor som Finlands, har 19 000 människor dött i covid-19 under hela epidemins gång. Nu har läget förbättrats i Sverige, men i Finland har största delen av dödsfallen inträffat i år, påpekar Lehtonen.

Varför inte vaccinera också yngre med fjärde dos?

Han förundrar sig över varför Finland inte sänker åldersgränser för den fjärde vaccindosen. Nu ges den endast till personer över 80 år, deras vårdare och personer i riskgrupper.

– I flera andra länder har man gått in för att ge en fjärde dos också till yngre. Idén med vaccinet är uttryckligen förebyggande. Jag tycker det är konstigt att man börjar vaccinera yngre först då 60-70-åringar börjar dö i covid-19. Då är vi alldeles för sent ute.

En äldre kvinna får en spruta coronavaccin i armen. Hon har munskydd på sig.
Bildtext Lehtonen anser att också yngre borde få en fjärde vaccindos.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

I USA rekommenderas en fjärde dos för alla som fyllt 50, i Frankrike är gränsen 60 år och i Sverige 65.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle uutisets artikel "Koronakuolleisuuden voimakas kasvu jäänyt pimentoon", sanoo HUSin Lasse Lehtonen – Suomi saattaa tätä menoa kiilata Ruotsin ohi. Artikeln har översatts av Sara Langh.