Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Veteranjournalisten Shireen Abu Akleh skjuten till döds på Västbanken – nyhetskanalen al-Jazira: "Det var ett medvetet kallblodigt mord"

Från 2022
Uppdaterad 12.05.2022 13:04.
Journalisten Shireen Abu Akleh som dödats av israeliska soldater ligger på marken med journalistväst och den palestinska flaggan ovanpå.
Bildtext Palestinier sörjer den dödade journalisten Shireen Abu Akleh på Västbanken. al-Jaziras mest erfarna korrespondent skjöts ihjäl då hon som journalist bevakade en israelisk räd vid flyktlägret i Jenin.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Nyhetsbolaget al-Jaziras mest erfarna korrespondent sköts till döds på onsdagen. Den israeliska armén beskyllde palestinierna för dödsskjutningen. Journalister som bevittnade händelsen säger att israeliska soldater sköt Shireen Abu Akleh.

Den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh sköts till döds när hon var på ett arbetsuppdrag vid flyktinglägret i Jenin på Västbanken.
Videomaterial från dödsplatsen visar att Shireen Abu Akleh besköts trots att hon och hennes kolleger bar på blå-vita skyddsvästar med ordet "press" skrivet på magen och ryggen.

Journalistkolleger som var på plats i närheten av Shireen Abu Akleh, säger att det var israeliska soldater som avfyrade de dödliga skotten.

Den Qatariska nyhetskanalen al-Jazira publicerade denna video (video spelas upp via Twitter) från Jenin där Shireen Abu Akleh dödades.


I en intervju för brittiska Guardian säger Shatha Hanaysha, journalist på Quds News Network:

– Skottlossningen fortsatte till och med efter att hon hade ramlat till marken. Ingen av oss kunde då gå fram till henne. En man kunde slutligen komma fram till henne och försökte dra henne åt sidan, säger Shatha Hanaysha som själv bevittnade dödsskjutningen.

– Vi var en grupp journalister som alla bar "press"-västar. Shireen bar till och med en hjälm, så det är uppenbart att de som sköt avsåg att träffa en oskyddad del av hennes kropp.

- Det var en avrättning, säger journalisten Shatha Hanaysha.

Shireen Abu Akleh var nyhetskanalen al-Jaziras mest erfarna journalist som i två decennier bevakade palestiniernas liv under israelisk ockupation.
Kort efter dödsskjutningen på onsdagen kom den israeliska armén med ett uttalande som lade skulden på palestinska grupperingar.

Den israeliska armén publicerade också under onsdagen en video som visade palestinska paramilitärer som avfyrade skott på Västbanken.

Den dödade journalisten Shireen Abu Aklehs fotografi omgärdas av små gula minnesljus.
Bildtext Nyheten om Shireen Abu Aklehs dödskjutning skapade massiva protester i de palestinska områdena. Minnesljusen på bilden har tänts i staden Betlehem.
Bild: Abed Al Hashlamoun / EPA


Den israeliska människorättsorganisationen B´Tselem utredde snabbt den israeliska arméns video och kom fram till att den skottutväxlingen utspelat sig omkring 300 meter från den plats där Shireen Abu Akleh sköts till döds.
B´Tselem publicerade också en video som stöd för sin utredning.


Flera kvarter med väggar och hus visade sig finnas mellan Abu Aklehs dödsplats och platsen på den israeliska arméns video.
Senare har den israeliska armén tagit tillbaka sin insinuation att palestinier ska ha avfyrat skotten som dödade Shireen Abu Akleh.

Den israeliska armén meddelade senare under onsdagen att "det är oklart hur al-Jazira journalisten dog". Israel har lovat att utreda dödsskjutningen.
– I nuläget kan vi inte slå fast vilken parts kulor hon träffades av och vi beklagar hennes död, sade den israeliska arméns chef Aviv Kochavi.
I den israeliska tidningen Jerusalem Post uppger den israeliska arméns representant att det pågick eldstrider mellan Israels armé och palestinska paramilitärer på tre olika ställen i Jenin morgonen då al-Jazira-journlaisten dödades.


al-Jazira: "Det var ett medvetet kallblodigt mord"

Nyhetskanalen al-Jazira har kommit med ett utlåtande om dödsskjutningen och kallar händelsen ett medvetet och kallblodigt mord.
– Detta är ett flagrant mord som bryter mot internationella lagar och normer. Israeliska ockupationsstyrkor avrättade kallblodigt al-Jaziras korrespondent i Palestina, lyder al-Jaziras uttalande.

Journalistkolleger och vänner till den dödade journalisten Shireen Abu Akleh gråter utomhus på Västbanken.
Bildtext Vänner och kolleger sörjer Shireen Abu Aklehs död när kistan med Abu Aklehs kropp fördes utanför nyhetskanalen al-Jaziras huvudkontor i staden Ramallah.
Bild: EPA-EFE/All Over Press


Både Europeiska Unionen och USA har fördömt dödandet av Shireen Abu Akleh. EU kräver i sitt uttalande en djupgående och oberoende utredning av dödsfallet, medan USA säger att utredningen måste vara grundlig och de skyldiga måste ställas till svars.
Förenta Nationernas generalsekreterare António Guterres sade att han blev förskräckt över att en journalist dödats.
– Journalister får aldrig bli måltavlor för våldshandlingar. Relevanta myndigheter måste utföra en oberoende och transparent utredning av denna händelse. De skyldiga måste ställas till svars, sade Guterres i ett uttalande.
Israel meddelade först att det utför en egen utredning av dödsfallet. Senare bad Israel om en gemensam utredning tillsammans med den palestinska myndigheten.
Palestinierna som avvisade den israeliska inviten, meddelade att de inte tänker överlåta kulan som dödade Shireen Abu Akleh, innan de ballistiska analyserna är klara.
Den 51-åriga journalisten Shireen Abu Akleh var både palestinier och amerikansk medborgare.
14.45: artikeln upppdaterad med FN:s generalsekreterares uttalande (BBC) och uttalande av israeliska armén (Jerusalem Post).

Källor: AP, Guardian, Al Jazeera, Jerusalem Post