Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Yle Arenan fyller 15 år – här får du en nostalgitripp till hur allt började

Från 2022
Kollage av dator från 2008 och Yle Arenans logo från 2007
Bildtext Yle Arenans logo från 2007 på en laptopskärm. Bilden är från 2008.
Bild: Ida Fellman / Yle

Den 15 juni 2007 öppnades Yles nättjänst Arenan. Tio minuter senare kraschade webbsidan på grund av besökarmängden. Men Arenan kom, visade och segrade. Ett av Finlands populäraste varumärken hade sett dagens ljus.

Nätet var framtiden. Det hade mediebolagen sina aningar om redan kring millennieskiftet. I början av 2000-talet hade Yle experimenterat med att sätta ut vissa tv-program på nätet. På Finlands svenska televisions, FST:s, webbsida kunde man se på Tv-nytt och andra aktualitetsprogram.

Skärmdump av FST:s webbsida, 2004
Bildtext Via webbsidan kunde man klicka och se på vissa FST-program, 2004
Bild: Ida Fellman / Yle

2005 startade Yle ett så kallat "bredbandsprojekt" som lade grunden för Arenan. Att ha bredband eller ens internet i hemmen var ingen självklarhet vid den här tiden.

Yle ville öppna sitt audiovisuella arkiv för publiken, det vill säga sätta ut gamla tv- och radioprogram på webben. Den åttonde september 2006 öppnades Yle Elävä arkisto och den svenska delen Arkivet som koncentrerade sig på gamla program.

Yle Arkivet öppnar, (8.9 2006) - Spela upp på Arenan

Arkivmaterial i all ära, men tänk om man kunde titta och lyssna också på nya program på webben, genast efter att de sänts på radio eller tv? I februari 2007 kunde Yle så berätta att man skulle öppna en ny nättjänst också för "nya" program. Netflix hade då precis lanserat sin on-demandtjänst och Sveriges Television öppnat SVT Play.

Yle skall få en ny nät-tvtjänst (4.2 2007) - Spela upp på Arenan

Ambitiöst ville man att Yles tjänst skulle bli den största nät-tv och -radiotjänsten i Finland. Alla radioprogram och tv-program skulle hittas om man missat något. Namnet slogs efter många diskussioner fast till Areena/Arenan.

Rättigheterna var då, precis som nu, det som avgjorde hur länge ett program skulle finnas på Arenan, om det ens kunde läggas ut. När Arenan öppnade var det i synnerhet musikrättigheterna som begränsade möjligheterna. Inte ett enda utländskt program kunde publiceras på Arenan i början.

Bara några dagar innan Arenan öppnade planerades det ännu vilt i Yles korridorer. Det fanns planer på en Yle Arenan Shop där man kunde ladda ner och köpa visningsrättigheter till bland annat barnprogram och drama. Den idén måste ändå begravas, dels på grund av tekniska problem, dels för att Yle inte ville provocera de kommersiella medieaktörerna i Finland.

Arenan öppnas

Den 15 juni 2007 öppnades så Yles nättjänst Arenan.

Den nya nät-tv-tjänsten Yle Arenan öppnas, 15 juni 2007 - Spela upp på Arenan

Tio minuter efter att webbsidan dykt upp kraschade den, på grund av besökarmängden.

– Användarmängderna överskred allas förväntningar, säger chefen för Nya Medier, Jenny Stenberg när hon intervjuas av Tv-nytt.

Blir då tv- och radioapparaterna helt onödiga i framtiden, frågar redaktören. Jenny Stenberg svarar att tv- och radio börjar ersättas allt mer av datorn i "de yngre målgrupperna" och det är i synnerhet för dem som Yle vill lansera nya tjänster.

Mera om den nya nättjänsten Yle Arenan, 15 juni 2007 - Spela upp på Arenan

Jenny Stenberg talar också om att man kanske i framtiden skall bevisa att man betalt tv-licensavgift för att få logga in på Arenan. Men Yles finansiering förändrades i och med att licensavgiften slopades och Finland fick en skatt, Yle-skatten. Den togs i bruk 2013, och innebär att medborgare betalar skatt för public service. Arenan kräver inte inloggning, men du kan skapa ett konto och logga in om du vill.

I början fanns ungefär 250 programtitlar på Arenan. De flesta av dem var radioprogram. En av de viktigaste funktionerna i den nya tjänsten var att alla kunde lyssna på radio live i hela Finland.

Arenan utvecklas och avskiljer radio och tv

2009 ändrade Arenans utseende från det blåvita till ett på svart botten som ansågs vara bättre för tillgängligheten.

Skärmdump av Yle Arenan, första sidan, 2009
Bildtext Arenans första sida, 2009
Bild: Yle
Skärmdump av Yle Arenans programsökning, 2007
Bildtext Programsöket, 2009
Bild: Yle

Och 2012 delades tjänsten upp i separata tv- och radiosidor:

Skärmdump av Yle Arenan, 2012
Bildtext Första sidan på Arenan-tv, 2012
Bild: Yle

I april 2013 kom en efterlängtad nyhet på Yle Arenan, en som alla strömningstjänster inte har ens idag. Man kunde börja titta på tv-kanalernas direktsändningar via Arenan. En komplicerad, men fin egenskap i direkt-tv kom in några år senare, när det blev möjligt att spola tillbaka också i livesändningar.

Som man kan förstå är livetittandet otroligt viktigt i synnerhet vid stora evenemang som samlar folket, till exempel Festen på slottet, sport eller Eurovisionen.

Från datorer till smarta telefoner och televisioner

Medievanorna förändrades och allt fler började använda internet på sina smarttelefoner. Man började satsa mera och mera på Arenan i dem.

Skärmdump av hur  Yle Arenan såg ut på en mobiltelefon, 2016
Bildtext Den finska Yle Areena på en mobiltelefon, 2016
Bild: Yle
Skärmdump av Yle Arenan, 2016
Bildtext Desktopversionen av Arenan, 2016
Bild: Yle

När Netflix och andra stora streamning-jättar kom in i smart-televisionerna på allvar, blev det också det som Arenan-teamet ville utveckla.

Yle Arenan appen är lätt att installera (2017) - Spela upp på Arenan

I den här infovideon berättar nyhetsuppläsare Gunilla Löfstedt om hur du ska ladda ner Arenan-appen till din smart-tv. Det är urenkelt, man kopplar i nätet och söker upp applikationen. Och så är den där, och man kan kolla på allt man vill från Arenan. Informationsfilmen har lämpligt nog lämnat bort allt strul som kan ske i nedladdningsprocessen.

Hur använder jag Arenan på min pekplatta? (2017) - Spela upp på Arenan

När de unga tar till sig Arenan lätt, är det också på sin plats att låta seniorerna få veta var man ska trycka och titta. Den dåvarande chefen för Arenan, Tomas Lindh besöker ett seniorhem och hjälper de äldre 2017.

Hur använder jag Arenan på min dator? (2017) - Spela upp på Arenan

2017 blev den tekniskt bevandrade glad. Den tio år gamla Arenan bytte strömningsteknik från Adobe Flash till HTML 5. Det blev också möjligt att verifiera ett Yle Konto och använda Yle Arenan utomlands om du hade en fast adress i Finland.

Så här skapar du ett Yle-konto och bekräftar din hemort, 2019 - Spela upp på Arenan

Arenan i framtiden

2017 var också året då Arenan fick en av sina största succéer, den norska serien Skam. Serien Skam är fortfarande (maj 2022) en av de mest tittade serierna på Arenan.

Du ser ut som en slampa - Spela upp på Arenan

Arenan har kommit långt från "bredbandstelevisions"-idén. Arenan är Finlands största strömningstjänst. Här finns innehåll med långa rättigheter, dramaserier, livesändningar, poddar – innehållsformer man inte ens hört talas om då Arenan startade.

Den nuvarande chefen för Arenan, Gitte Laurell säger:

– Jag är full av beundran över de visionärer som kläckte idén på att Yle skulle ha Arenan, långt innan någon hört talas om streamning och de flesta fortfarande talade i trådtelefon.

Men det kräver också att alla bakom Arenan skall vara steget före, oberoende av om det gäller apparater, teknik eller innehåll.

– Jag vågar inte sia om hur Arenan ser ut om femton år, knappast ens om fem. Jag tror starkt på att vi ska göra allt mera innehåll tillsammans med lyssnarna och tittarna. Det jag hoppas är att vi lyckas med det som är det viktigaste - att skapa en tjänst som just du vill använda och att du där hittar det intressantaste innehållet för just dig!

Källor:

Intervjuer med Maria Söderström, Christian Wikström, Gitte Laurell och Elina Yli-Ojanperä

Artiklar:

Näin syntyi Yle Areena 10 vuotta sitten

Kymmenvuotias Areena on suositumpi kuin koskaan

Och sist men verkligen inte minst webbsidan Wayback Machine där man kan se hur webbsidor sett ut under årens lopp

Yle Arenans logo, 2007
Bildtext Yle Arenans logo (svartvit) 2007
Bild: Yle