Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre hotell i Qatar vägrar ta emot homosexuella gäster – många andra uppmanar till försiktighet: "Vi dömer inte, men ..."

Uppdaterad 12.05.2022 14:35.
Två migrant arbetare tvättar fönster i Aspire Tower som är en av de högsta byggnaderna i Qatar.
Bildtext Utsikt från The Torch Doha, ett av hotellen i Qatar som nekar homosexuella gäster inträde. Två utländska gästarbetare jobbar bakom fönstret.
Bild: imago images/Joerg Boethling/ All Over Press

Det länge omdiskuterade VM i fotboll för herrar i Qatar är ett drygt halvår bort. Nu visar en färsk nordisk utredning att alla hotell i landet inte är redo att ta emot homosexuella gäster.

En tredjedel av hotellen vid fotbolls-VM i Qatar ställer sig skeptiska eller direkt dömande till gäster tillhörande sexuella minoriteter.

Siffran framgår ur en undersökning gjord av de nordiska rundradiobolagen SVT, NRK och DR.

Av 69 hotell som det internationella fotbollsförbundet Fifa rekommenderar på turneringens webbplats, är det 3 som helt förbjuder homosexuella och 20 som uppmanar till att inte framföra sin sexuella läggning. 59 hotell svarade på förfrågan.

Presenterade sig inte som journalister

Utredningen gjordes anonymt genom att per mejl presentera sig som ett homosexuellt svenskt par, som önskade fira smekmånad i Qatar. Tidpunkten för resan nämndes inte.

– Vi dömer inte, men ... Om ni sminkar er och klär er homosexuellt, så går det emot landets och regeringens policy. Men för vårt hotell är det okej om ni klär er propert och inte uppvisar något sexuellt beteende eller hånglar offentligt, svarar ett av hotellen på förfrågan.

Fifa är övertygat om att alla nödvändiga åtgärder kommer vara på plats.

Lagstiftningen i Qatar förbjuder homosexualitet, men Fifa-basen Gianni Infantino har tidigare försäkrat att VM är till för alla, även sexuella minoriteter.

Enligt SVT svarade Fifa inte direkt på frågan om kontroversen mellan resultatet i utredningen och det som skrivs om hotellen på turneringens webbplats.

– Fifa är övertygat om att alla nödvändiga åtgärder kommer vara på plats för HBTQI-fans och andra för att kunna njuta av turneringen på ett välkommet och säkert sätt, skrev Fifa per mejl.

Drygt halvår till avspark

Fotbolls-VM i Qatar spelas mellan den 21:a november och 18:e december. Värdskapet har väckt kritik sedan 2010 då FIFA valde Qatar som arrangör.

Tusentals utländska gästarbetare har omkommit under byggarbetena och Qatars mänskorättsläge är bristfälligt.

Diskussion om artikeln