Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mycket talar för The Rasmus i kväll – se den andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2022 här

Uppdaterad 12.05.2022 16:20.
Eurovision Song Contest 2022: Semifinal 2 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Eurovisionen körde igång i Turin i Italien i tisdags och tio länder är nu finalklara, bland dem förhandsfavoriten Ukraina. I kväll är det upp till bevis för ytterligare 18 länder – däribland Finland.

Svenska Yles eurovisionskommentatorer Eva Frantz och Johan Lindroos listar några av kvällens höjdpunkter i kvällens semifinal.

Den andra semifinalen i årets Eurovision Song Contest kan du se med svenskt referat i Yle TV1 och på Yle Arenan. Programmet sänds också i Yle X3M.

Finland: The Rasmus – Jezebel

Att vara först ut på scenen i en Eurovisionssändning är inte helt oproblematiskt. Man måste göra så starkt intryck att publiken kommer ihåg en när det väl är dags att rösta en och en halv timme senare. Men The Rasmus har trappat upp rejält. Det är kamerakontakt, erfarenhet, ballong-bonanza och rock'n'roll. Lauris sånglektioner har definitivt hjälpt och det syns att The Rasmus njuter av att få möta en stor publik igen.

Blond kvinna i paljett-topp gör segergest
Bildtext Sveriges Cornelia Jakobs uppträder nästsist i kvällens semifinal.
Bild: SPA/ Pelle T Nilsson

Sverige: Cornelia Jakobs – Hold me closer

Den som såg på Melodifestivalen kommer inte att bli överraskad, Sverige kör som vanligt samma koncept i uttagningen och Eurovisionen. Men det är proffsigt, säkert och vackert. Cornelias charm och inlevelse får också den mest surmulna Eurovisionsskeptikerns hjärta att smälta. Sannolikt semifinalens vinnare, eventuellt hela Eurovisionens.

San Marinon viisuedustaja härän selässä.
Bildtext San Marinos show inkluderar en rodeo-tjur som heter Roberta.
Bild: Nathan Reinds / EBU

San Marino: Achille Lauro – Stripper

Tre extremt märkliga minuter. En eld- och raketshow som måste ha kostat San Marino tiotusentals euro. En rodeo-tjur som heter Roberta. Achille själv raglar uttråkad omkring i glittrig cowboy-utstyrsel, ger sin manliga gitarrist en tungkyss och stönar på om Britney, playboy och sextoy. Budskapet? Ingen aning, men underhållande är det!

Serbian Euroviisuedustaja taustatanssijoiden kanssa lavalla.
Bildtext Serbien uppträder som tredje i kvällens semifinal.
Bild: EBU / Nathan Reinds

Serbien: Konstrakta – In corpore sano

Japp, det här är också underligt, men på ett helt hypnotiskt sätt. Konstrakta sitter bredbent på en stol och tvättar händerna i en balja i tre minuter, medan hon på serbiska pratsjunger om hälsovård, wellness-hets och Meghan Markles hår. Förmodligen årets, om inte årtusendets, coolaste artist.