Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska Yles koll: Tillgängligheten på den offentliga sektorns webbplatser har blivit avsevärt mycket bättre – FPA släpar ändå efter

Från 2022
Skärmdump av en tillgänglighetsrapport som ger vitsordet 77 i "Accessibility" för webbplatsen www.kela.fi
Bildtext Skärmdump av en tillgänglighetsrapport för FPA:s webbplats.
Bild: Yle

Att webbplatserna är designade på ett bättre sätt innebär att flera grupper i samhället nu har lättare att ta till sig informationen och att själv hitta det de behöver på nätet.

Den offentliga sektorns webbplatser, och samhällsviktiga företags webbplatser – såsom banker och energibolag – måste vara tillgängliga, så att så många som möjligt kan använda dem. Så är det enligt en lag som har gällt sedan hösten 2020.

Svenska Yles maskinella granskning visar att sajterna nu i medeltal får ett betyg på 90 av 100, jämfört med 82 för ett drygt år sedan, och 78 ett år före det.

Vi granskade sammanlagt 372 webbplatser. Av dem fick närmare en tredjedel högre poäng än för ett år sen. För 3 procent av sajterna sjönk betyget. Hos 65 procent är betyget mer eller mindre oförändrat (maximalt +-10 poäng).

Du kan se resultatet av vår koll i tabellen här nedan. Det är möjligt att sortera tabellen genom att klicka på någon av kolumnernas rubriker, och du kan också söka på en viss aktör i sökrutan här nedanför.

NamnUrlTypKategoriPoäng 2020Poäng 2022Skillnad

* Tidigare kommuner

Expert: Klart bättre sajter

På företaget Eficode jobbar man med att utvärdera tillgängligheten på webbsidor i Finland - både maskinellt och kvalitativt – på ett manuellt sätt. Forskningsdirektör Raino Vastamäki jobbar där och bekräftar utvecklingen.

– Den offentliga sektorns webbplatser och till exempel finansbranschens webbplatser har blivit klart bättre. Många organisationer har tagit till sig att det är viktigt med tillgänglighet och att på allvar jobba för att förbättra den, säger han och tillägger:

– Det här är extra viktigt för personer med funktionsvariation, men bättre tillgänglighet på webben gynnar alla i samhället.

Företagens webbplatser har bäst poäng i testet.

Statliga webbplatser och de samhällsviktiga företagens webbplatser är i allmänhet mer tillgängliga än kommunernas webbplatser. Men det finns också undantag.

FPA har inte förbättrat sig sedan senast

Folkpensionsanstalten FPA fick sämst betyg bland de statliga organisationerna vi granskade: endast 77 av 100. Sajten har bland annat problem med menyernas struktur samt vissa kontrastproblem.

Annamari Kosonen som är webbkommunikationsspecialist på FPA säger att det är ett medvetet beslut att ännu inte ha uppdaterat sajten så att den blir mer tillgänglig, för den har enligt henne inga kritiska problem.

Man håller istället på att bygga om den från grunden – eftersom det är "mer vettig resursanvändning" än att satsa pengar på en äldre sajt som ändå ska tas ur bruk snart – och det har varit ett mer omfattande projekt än man först tänkte sig.

– Vi har inte gjort tekniska förändringar till den nuvarande sajten. Vi satsar allt på att utveckla en helt ny sajt där vi har tagit tillgängligheten i betraktande från början, säger Kosonen.

Hon berättar att den nya versionen ska lanseras senare det här året.

EU:s nya tillgänglighetsdirektiv väntas dessutom snart bli en del av finländsk lagstiftning.

Det innebär bland annat att också alla webbutiker inom EU måste vara tillgängliga senast år 2025.