Floristen Yuliia tvingades överge sin blombutik i Kiev och fly då kriget bröt ut – nu säljer hon blommor i Vasa
Många ukrainare som flytt landet vill hitta ett jobb och kunna försörja sig själva. Floristen Yuliia Hulchak är en av de som lyckats hitta ett jobb som passar hennes arbetserfarenhet i hemlandet.
Det är en gråmulen dag och regnet hänger i luften, men stämningen på blomtorget i Vasa är varm. Tillsammans med kollegorna håller Yuliia Hulchak på att ställa i ordning för dagen och plocka fram de blommor som varit inne i växthuset under natten.
Yuliia har arbetat här sedan slutet av april och är ganska ny på arbetsplatsen. Men att jobba med blommor är hon van vid. Hemma i Ukraina drev hon tillsammans med sin mamma en blombutik i huvudstaden Kiev.
– Det här det perfekta jobbet för mig. Människorna här är också underbara och vänliga. Jag trivs väldigt bra här, säger Hulchak.
Yuliia jobbar med att sköta blommorna och hjälpa kunderna. Då någon kommer fram och ber om råd på svenska eller finska svarar hon glatt att hon gärna hjälper till, men på engelska.
Enligt företagaren Lena Gillberg har språket inte orsakat några problem.
– Hon är duktig på att betjäna på engelska. I de fall det inte funkar hoppar någon av oss som kan språken in, men det är väldigt sällan det behövs, säger Gillberg.
Det här det perfekta jobbet för mig. Människorna här är underbara och vänliga
― Yuliia Hulchak, florist från Ukraina
Yuliia Hulchak kom till Österbotten för två månader sedan efter att hon tillsammans med sin mamma och son tvingades fly. Hennes pappa är ännu kvar i hemlandet.
Genom frivilliga som engagerat sig för de flyktingar som inkvarterats i Vörå, kom hon i kontakt med företagaren Lena Gillberg. De fick bra kontakt och Yuliia anställdes som blomförsäljare.
För Yuliia var det självklart att hon ville hitta ett jobb.
– Jag vill jobba. Att bara sitta hemma och göra ingenting är inte ett alternativ.
Hur ser du på framtiden, vill du åka tillbaka till Ukraina om läget stabiliserar sig?
– Jag vet inte. Jag trivs bra och har träffat många vänliga människor här. Just nu vet jag faktiskt inte hur jag ska göra, säger Hulchak.
Företagaren Lena Gillberg säger att behovet av arbetskraft är speciellt stort under sommaren för deras del. Därför är hon glad över att kunnat anställa Yuliia med den långa erfarenhet av blomförsäljning som hon har.
Överlag råder det brist på arbetskraft i Österbotten just nu.
Anställde tio ukrainare för att råda bot på arbetskraftsbristen
Ett annat företag som vänt sig till ukrainare för att rekrytera personal är elektronikföretaget Crimppi i Vasa. I början av maj anställde företaget tio ukrainare.
Så här långt är erfarenheterna enbart positiva, säger vd Timo Harri i en intervju till Yle Pohjanmaa.
– Responsen från alla håll, både från de nyanställda och från deras medarbetare och teamledare är positiv. Bara det faktum att det börjar tio nya och det bara kommer positiv feedback är exceptionellt, säger Harri.
Det har inte varit några större utmaningar med kommunikationen. Bland annat för att det redan fanns en anställd i huset som talar ukrainska. Det gjorde enligt Harri beslutet att anställa nyanlända ukrainare lättare.
Bara det faktum att det börjar tio nya och det bara kommer positiv feedback är exceptionellt
― Timo Harri, vd Crimppi
Byråkratin och kontakten till myndigheterna har varit den största utmaningen så här långt.
– De som kommer till Finland från Ukraina har inte ett finskt personnummer och kan därför inte ha ett finskt skattekort. Det har orsakat vissa problem, säger Harri.
På det stora hela är ändå Timo Harri nöjd med rekryteringen och överväger nu att anställa fler ukrainare.
Kommunicerar med hjälp av telefonen
Det är inte bara i elektronikbranschen det råder brist på arbetskraft. Många jordbrukare är beroende av utländsk arbetskraft för att klara högsäsongen.
Christer Finne, ordförande för frilandsodlarnas lokalavdelning inom ÖSP, säger att behovet är stort bland annat hos bärplockare.
Själv är han grönsaksodlare och har vid sin odling i Solf i Korsholm behov av ett par anställda per säsong. Nu i maj har han anställt en kvinna från Ukraina som bor i byn tillsammans med sin dotter.
– Via bekantas bekanta kom vi i kontakt med varandra och hon började nu vid månadsskiftet. Så här långt har det gått riktigt bra. Språket är en stor utmaning, men telefonen har fått fungera som tolk, säger Finne.
Kvinnan hade ett jordbruk hemma i Ukraina tillsammans med sin bror och har tack vare den erfarenheten kommit bra in i arbetet.
– Vi visar och hon ser snabbt vad hon ska göra så jobbet fungerar bra, säger Finne.
Enligt Finne har det mesta då det gäller byråkratin fungerat bra.
– Hon har fått tillfälligt skydd och har rätt att jobba så för mig som arbetsgivare har det inte varit något problem. Nu väntar jag bara på att hon ska få sitt skattekort så jag kan betala hennes lön.
Skulle du rekommendera andra som är i behov av arbetskraft att anställa ukrainare?
– Ja, jag tycker man ska försöka bjuda till. Jag tror det är bra att man kan erbjuda jobb så att de inte hela tiden måste fundera på läget hemma.