Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jubel och beröm i riksdagen efter statsledningens Natobesked

Uppdaterad 12.05.2022 17:10.
Antti Lindtman eduskunnassa tiedotusvälineiden haastateltavana.
Bildtext Antti Lindtman, ordförande för SDP:s riksdagsgrupp, är nöjd med hur presidenten och statsministern har hanterat Natofrågan.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Den finländska statsledningens Natobesked väcker mest jublande positiva reaktioner i riksdagen, även om det inte innehöll något nytt. Nu väntar man på socialdemokraterna.

SDP:s ordförande, statsministern Sanna Marin har alltså gett sitt positiva besked. En del andra ledande socialdemokrater dröjer ännu.

SDP-riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman berömmer presidentens och statsministerns hantering av Natofrågan, och beskedet som viktigt, väntat och välmotiverat.

– De sista stegen mot ett Natomedlemskap bör nu tas i samma stabila och beslutsamma stil, säger Lindtman.

Han stöder ett finländskt Nato-medlemskap, men SDP:s officiella ställningstagande kommer på lördagen när partifullmäktige samlas.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) gladde sig redan över beslutet på kommande, i samarbete med Sverige.

Det är Utrikesministeriet som förbereder en ny redogörelse om Natomedlemskap, som ska presenteras i riksdagen på måndag. Det blir en kort text, lovade Haavisto.

– Många utrikesminstrar från Natoländerna har redan ringt och frågat när de får ratificera vår Natoansökan, gladde sig Haavisto.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson var en av de första som kommenterade på Twitter efter publiceringen av den officiella Natoåsikten. Henriksson tackar statsledningen för ett "utmärkt ledarskap" i Natofrågan.

Allt tyder på att Sverige och Finland tillsammans kan deklarera ett intresse för ett medlemskap. Så tolkar svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz beskedet från statsledningen om ett medlemskap "utan dröjsmål".

Han är glad över att Sverige som "kanske låg lite bakom i processen” nu har hunnit ikapp. Därför kan både Finlands och Sveriges riksdag behandla ansökan redan på måndag. Det är knappast en tillfällighet att både Finlands och Sveriges riksdagar samlas till extra sessioner då, enligt Adlercreutz.

Borgerligt jubel

Det var mest de borgerliga partiernas riksdagsledamöter som uttryckte sitt jubel i dag. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo talade om ett historiskt beslut som lägger ett sigill på Natoanslutningen.

Riksdagen fattar på tisdagen med stor majoritet ett beslut om att lämna in ansökan om Natomedlemskap, och det är betydelsefullt, sa Orpo.

– Det här binder oss slutgiltigt som en del av väst. Förutom EU blir vi nu en del av försvarsalliansen Nato och förstärker därmed ytterligare Finlands och finländarnas säkerhet, för en lång tid framöver, sa Petteri Orpo. Som Samlingspartiets ordförande gladde han sig över att ett 20-årigt projekt för partiet nu är lyckligt avslutat.

Centerns ordförande Annika Saarikko förmedlade på Twitter ett besked om att Centerns riksdagsgrupp enhälligt står bakom ett finländskt Natomedlemskap.

– Man har gått över regerings- och oppositionsgränserna för att nå en gemensam syn om åtgärderna när vår säkerhetsomgivning är förändrad, konstaterar Centergruppen, som betonar det nationella försvarets betydelse också i Natomedlemskapet.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra talade i en intervju för Yle om en betydelsefull dag och historiska veckor.

– Finlands folk vill ha en Natoanslutning för att märkbart öka tryggheten, det är det mest historiska, enligt Purra. Hon hoppades att man kan framskrida snabbt och inte slösa flera dagar på processen, även om alla riksdagsledamöter har rätt att yttra sig i debatten.

Purra oroade sig inte för eventuella "elakheter" eller de ryska hot som har upprepats efter Finlands besked i dag. Men hon oroade sig för tryggheten vid Finlands gränser efter att Inrikesministeriet i dag publicerade EU:s besked om att det inte går att stoppa några asylsökare vid östgränsen.

Mest kritiskt i Vänsterförbundet

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson balanserar sitt stöd för medlemskapet i ett finskt blogginlägg. Hon säger att hon är redo att säga ja till Nato även det inte finns några "riskfria lösningar" med att gå in i alliansen i nuläget.

– Jag är beredd att acceptera att det alternativ som jag själv föredrar, alltså europeiskt samarbete, inte är en liknande realistisk lösning i nuläget, skriver Andersson.

Vänsterförbundets riksdagsledamot Veronika Honkasalo håller fast vid sin mer negativa linje och kommer att rösta nej, mest på grund av Natos kärnvapendoktrin, samt risken för militarisering och mer spänningar vid östgränsen och i Östersjön.

Honkasalo efterlyser ännu en genomgående analys av försvarspolitiken, det har inte funnits plats för kritisk diskussion i den snabba processen, enligt henne.

De negativa konsekvenserna av ett Natomedlemskap fanns inte i regeringens redogörelse eller i riksdagsbehandlingen, säger Veronika Honkasalo.