Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundskaptenen risar spelschemat i Sverige – sista finalen spelas kort före VM-premiären: "Sätter oss i en jävligt taskig situation"

Från 2022
Johan Garpenlöv coachar sitt lag under EHT-turneringen i Ryssland.
Bildtext Johan Garpenlöv kan anmäla en liten svensk VM-trupp i kväll.
Bild: Valery Sharifulin/TASS/All Over Press

Den sjunde och avgörande SHL-finalen spelas i kväll och samtidigt ska förbundskaptenerna nominera sina första trupper till VM. Det svenska upplägget får nu kritik av Johan Garpenlöv. Ett grymt dåligt beslut som de tagit, säger han.

Ishockeyligorna runt om i Europa har spelat klart sina slutspel med ett undantag. I Sverige står den sjunde och avgörande finalen mellan Luleå och Färjestad på schemat i kväll.

Beslutet att låta SHL-slutspelet pågå så långt in i maj får nu kritik av Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv. Den sjunde finalen spelas mindre än ett dygn före VM börjar och knappt 40 timmar före Sveriges premiärmatch.

– Jag tycker att de som har tagit det här beslutet inte tänkt hela vägen. Det sätter oss i en jävligt taskig situation både med att spela ihop laget inför VM, vi har fyra matcher på fem dagar här direkt, plus anmälningsmässigt.

– Ett grymt dåligt beslut av de som tagit det, säger Garpenlöv till nyhetsbyrån TT.

Första spelarna ska anmälas i kväll

Garpenlöv har redan tagit ut en trupp till VM men kommer att hålla dörren öppen för spelare från finallagen i SHL och NHL.

Även Jukka Jalonen har sagt att man håller koll på de finländska spelarna i Luleå och Färjestad samt potentiella förstärkningar från NHL.

I kväll ska alla länder anmäla minst 15 utespelare och två målvakter till mästerskapet. Den slutliga truppen ska sedan innehålla 22 utespelare och tre målvakter.

De sista VM-passen kan stämplas så sent som två timmar före lagets sista match i mästerskapet.

– Vi börjar med 15+2 och så får vi se vad som händer. Vi kan ju anmäla imorgon och på lördag också. Vi får utvärdera efter hand vilka lag som blir utslagna och spelare vi är sugna på, säger Garpenlöv.

Hur många spelarpass som Finland stämplar klarnar efter klockan 20 i kväll. Redan nu är det ändå klart att Petrus Palmu lämnar truppen. Saku Mäenalanen är i spelskick efter sin skada och därför blir det inget VM för Palmu.

Diskussion om artikeln