Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå Elnät testar ny sorts fågelskrämmor på Vessö

Uppdaterad 16.05.2022 10:30.
Ellinje med reflektorer på, alltså små hängande brickor med reflexer.
Bildtext Reflexbrickorna har hängts upp på huvudelledningen, på en 600 meters sträcka.
Bild: Ida Ekholm / Yle

Den som har kört längs Skavarbölevägen på Vessö i vår har kanske lagt märke till små glimmande reflektorer på elledningarna. Det är Borgå Elnät som testar en ny sorts fågelskrämmor, reflektorer som glittrar och glimmar.

Driftschef Mikael Hämäläinen berättar att man har satt upp dem i mitten av mars och just här eftersom en hel del flyttfåglar brukar landa på åkrarna i fråga.

– Problemet är att de, när de flyger i flock, inte ser ledningen utan träffar den. Ledningarna tar i varandra, det uppstår kortslutning och en ljusbåge, säger Hämäläinen.

För dem som bor i närheten blir det ett kort elavbrott på mellan 0,4 sekunder och 2,5 minuter. Elavbrotten är övergående och man behöver oftast inte rycka ut för att fixa någonting, men det är förstås irriterande för kunderna. För de fåglar som krockar med linjen betyder elstöten döden.

En person håller i en reflexbricka.
Bildtext Hämäläinen visar upp en reflexbricka och berättar att det ursprungligen är en svensk uppfinning. Brickorna är lätta att hänga upp med en lång isolerad stav, man behöver inte ens stänga av elen.
Bild: Mira Bäck / Yle

Hur stor andel av alla elavbrott som orsakas av fåglar är svårt att säga eftersom undervegetation och kvistar på elledningarna kan orsaka liknande korta avbrott.

– Under 2022 har antalet korta avbrott varit kring tio här på Vessö, säger Hämäläinen.

Man i gul jacka står på åker och tittar in i kameran.
Bildtext Mikael Hämäläinen hoppas reflektorerna ska hjälpa fåglar undvika elledningarna. Han har tidigare sett stora fågelflockar på åkern som nu är tom.
Bild: Mira Bäck / Yle

Sedan tidigare används bollar på elledningarna för att varna fåglarna men nu vill Borgå Elnät testa hur reflektorerna fungerar.

Ellinje med reflektorer på, alltså små hängande brickor med reflexer.
Bildtext Reflektorer i långa rader.
Bild: Ida Ekholm / Yle

Förutom bollar och reflektorer finns det inte så många andra sätt att undvika fågelkrockar. Ett alternativ är att gräva ner elledningarna under jord. Det är ganska hög tröskel för att göra det just här på Vessö eftersom linjerna ute på åkrarna inte hotas av fallande träd.

Själv är Hämäläinen lite skeptisk till reflektorerna som hänger ner från linjerna.

– De kan medföra mer problem för oss då trådarna trasslar in sig i varandra. Vi har därför minskat mängden reflektorer från vad det borde vara. Här på den här 600 meters sträckan har vi 6o reflektorer, det rätta antalet borde var tre gånger det, säger Hämäläinen.

En man i gul jacka står framför en väg med ett gult hus intill en åker.
Bildtext Hämäläinen är lite skeptisk till om reflektorerna fungerar utan att tvinna in sig i elledningarna. Han vill ändå testa om de är bättre än bollar.
Bild: Mira Bäck / Yle

Om reflektorerna leder till problem så tas de bort. Om de verkar fungera så installerar Borgå Elnät mer av dem också på andra platser. Hur effektiva reflektorerna varit för att hjälpa fåglarna går inte att avgöra efter en så här kort tid.

– Jag tror hösten kommer att vara mer aktiv. Nu vet jag inte ens var fåglarna är, jag hade tänkt att här skulle vara ens några flockar, säger Hämäläinen och ser sig omkring.

Han har rätt, åkrarna sträcker sig långt på båda sidorna av vägen men inte en enda fågel är i sikte just nu. På långt håll kan man inbilla sig att ett gäng vita måsar sitter på elledningarna, men kisar man lite med ögonen ser man att det bara är reflektorerna som glänser.

Borgå elnät testar ny sorts fågelskrämmor på ellinje - Spela upp på Arenan