Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Köerna till tandvården har vuxit under pandemin – österbottningar kan få vänta i över ett år

Från 2022
Lapsi hammaslääkärissä.
Bildtext Vårdköerna har vuxit till sig under pandemin. Men det finns många idéer för hur man ska åtgärda situationen.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

I Österbotten kan man bli tvungen att vänta 14 månader på en tandläkartid. Trots att vårdgarantin säger att väntetiden får vara maximalt sex månader. Både i Österbotten och Mellersta Österbotten tar man till krafttag för att korta köerna.

I Österbotten måste en klient i medeltal vänta mellan sex och 14 månader på ett icke-brådskande tandläkarbesök säger ledande tandläkare Hanna Kangasmaa.

Inom Soites välfärdsområde i Mellersta Österbotten är situationen sämst i Karleby stad. Där står över 1000 personer i kö och ungefär 100 av dem har väntat i över sex månader säger ledande övertandläkare Martti Lilja.

Men variationerna är stora i båda landskapen.

– I de mindre kommunerna får folk tandvård inom 3-4 månader. De klarar vårdgarantin, till exempel Kronoby har en sådan situation, säger Lilja.

Också i Österbotten kan man på vissa orter få vård inom ett par månader säger Kangasmaa.

Kvinna med kort ljust hår och färgglad scarf ler mot kameran. I bakgrunden kontorsmiljö.
Bildtext Ett stor problem är bristen på personal säger Hanna Kangasmaa.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Personalens sjukfrånvaro sköt i höjden

Långa köer till tandvården är inget nytt problem, men pandemin har förvärrat det. Främst beror köerna på att många tandläkare varit sjuka eller suttit i karantän, precis som på andra arbetsplatser säger Kangasmaa.

– Tillgången på personal har varierat. Det har skapat ett stort problem som vi naturligtvis försöker lösa. Men just nu ser det ut så här, säger Kangasmaa.

I Karleby har också förhållandevis många klienter avbokat sina tider under pandemin.

– I början av året hade vi en knepig situation när många i personalen var sjuka och förvånansvärt många patienter också avbokade sina tider. Vi har med andra ord inte gjort några framsteg med att förkorta köerna, säger Lilja.

Stor brist på personal

Enligt den nuvarande vårdgarantin borde ingen vänta mer än sex månader på icke-brådskande tandvård.

Kangasmaa säger att man gör sitt bästa för att uppfylla vårdgarantin. Man har jobbat intensivt med att korta köerna och strax innan pandemin var situationen betydligt bättre.

– Då lyckades vi uppfylla vårdgarantin på många ställen. Vi har fortsatt med att försöka korta köerna, med både egen och inhyrd personal. Men ett stort problem är att vi har brist på tandläkare, tandskötare och hygenister, så som övriga sjukvården, säger Kangasmaa.

Martti Lilja.
Bildtext Martti Lilja säger att EU-stöd kommer hjälpa Soite uppfylla vårdgarantin.
Bild: Kalle Niskala / Yle

EU-stöd ska hjälpa Soite

Martti Lilja säger att tandläkarna inom Soite jobbar extra för att beta av köerna. Och man har också beviljat många servicesedlar. Nu väntar man på EU-pengar.

– Vi har fått stöd från EU på 200 000 tusen euro att använda på inhyrd arbetskraft för att förkorta köerna. Det här kommer att förbättra situationen avsevärt under hösten, säger Lilja.

Målsättningen är att uppfylla vårdgarantin i slutet av det här året. Vid slutet av 2024 har Soite förhoppningsvis förkortat köerna till tre månader.

– Det är ett realistiskt scenario för oss. Men vi har mycket jobb för tillfället och personalen inom tandvården kommer att arbeta hårt en lång tid framöver, säger Lilja.

Även i Österbotten finns det många planer för att klienterna snabbare ska få tandvård. Bland annat överväger man fler servicesedlar och en modell där behandlar en patient färdigt inom ett kort tidsintervall.

Men eftersom välfärdsområdet hittills bara jobbat tillsammans i drygt fyra månader måste man ännu fila på verksamhetsmodellerna.

– Vi har många planer och vi försöker vårt allra bästa, det lovar jag. Men det kommer att ta lite tid, säger Hanna Kangasmaa.