Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekonomin vänder efter många mörka år för Hangö Hyreshus – tiotals människor köar efter bostäder

Från 2022
Höghus i Hangö
Bildtext Bolaget har varit beroende av lån från ägaren, alltså staden.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Efter att i många år kämpat med brist på hyresgäster och dålig ekonomi ser framtiden ljusare ut för Hangö Hyreshus. En stor efterfrågan på lägenheter i kombination med en ny amorteringsplan gör att bolaget snart inte behöver mera lån från staden.

Hangö Hyreshus har efter en lagändring ansökt om att avsluta den skuldsanering de inledde år 2018.

Istället ger huvudborgenären Statskontoret dem en längre återbetalningstid.

– Styrelsen har utarbetat en tioårsplan och förändrat betalningsplanen till Statskontoret. I år behöver bolaget ännu lån från staden, men efter det behöver vi inte det längre, så länge Statskontoret beviljar förändringarna, berättar bolagets vd Petra Lindström.

Det innebär att finns mera pengar att använda för reparationer. Investeringskostnaderna uppskattas bli omkring två miljoner euro och ännu för en månad sedan trodde bolaget att de pengarna måste komma i form av ett lån från ägaren, det vill säga Hangö stad. Ända sedan skuldsaneringen har bolaget nämligen inte kunnat få extern finansiering.

– I skuldsaneringsprogrammet hade vi beaktat vissa förbättringar och större reparationer. För att kunna göra större renoveringar behövs lånepengar och det var då inte möjligt, berättar Lindström som ändå menar att en frivillig skuldsanering var det rätta beslutet då.

Leende kvinna
Bildtext Vd Petra Lindström hoppas att de återstående 18 lägenheterna kan saneras och snart komma ut på marknaden.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Bolaget hade en hel del obetalda delbetalningar till Statskontoret och låneamorteringarna hängde efter. I samband med skuldsaneringen kunde de ansöka om att få dröjsmålsräntorna förlåtna och göra en helt ny amorteringsplan.

– Det lättade avsevärt på det ekonomiska läget, men finansiering för skulder och behövliga åtgärder fattades fortfarande.

Därför blev Hangö Hyreshus istället beroende av lån från staden. I fjol betalade Hangö flera hundra tusen till bolaget.

En lagändring från 2019 gör det ändå nu möjligt för Hangö Hyreshus att amortera ungefär 100 000 euro mindre på årsnivå till Statskontoret. Det beloppet blir alltså över för nödvändiga reparationer.

Den nya amorteringsplanen träder ändå inte i kraft förrän år 2023, så tills dess är bolaget ännu beroende av ett lån från staden.

För att undvika en ny akut likviditetskris ska Hangö Hyreshus redogöra för sin ekonomi var tredje månad till stadsstyrelsen. Det beslöt stadsstyrelsen på sitt möte i måndags (9.5).

Stor efterfrågan på lägenheter

I dagsläget ser ekonomin ändå bra ut. Bolaget har sålt en tredjedel av sina lägenheter, och det finns en stor efterfrågan på dem som är kvar.

– I mars hade vi fem lägenheter till uthyrning och kring fyrtio ansökningar. I dag finns det även bostadslösa i Hangö, berättar Lindström.

Nu återstår 18 lägenheter som behöver renoveras.

– I och med att efterfrågan på bostäder är väldigt stor i Hangö så har vi föreslagit att vi skulle sanera de här lägenheterna och få ut dem på marknaden, berättar Lindström.

I dag amorterar bolaget 340 000–370 000 euro till Statskontoret per år.

Genom att bolaget kan amortera 100 000 euro mindre, portionera ut renoveringsarbetena och höja hyrorna i en jämn takt är ekonomin betydligt stabilare, och förhoppningen är att inga flera lån behövs i framtiden. Bolaget har även utarbetat en återbetalningsplan med staden.