Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så här ser Finlands väg mot Nato ut – vi listar den närmaste tidens viktiga händelser

President Sauli Niinistö talar vid mikrofoner och ser allvarlig ut.
Bildtext President Sauli Niinistö ska till Sverige nästa vecka.
Bild: Silja Viitala / Yle

Finland går nu i rasande fart mot en Natoansökan. Men vad ska hända de närmaste dagarna?

Under de närmaste dagarna klarnar det om Finland kommer att ansöka om medlemskap i militäralliansen Nato.

Finland tog ett avgörande steg mot en Natoansökan på torsdagen, då president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (SDP) tillsammans meddelade att de båda stöder ett finländskt Natomedlemskap.

På fredag kommer Sveriges säkerhetspolitiska analys att publiceras. På söndag ska det svenska regeringspartiet Socialdemokraterna fatta ett beslut om Natomedlemskap.

Sveriges plan är att skicka in sin ansökan på måndag, enligt källor till tidningen Expressen.

SDP kommer med sin åsikt på lördag

Här i Finland slår SDP:s partifullmäktige fast sin slutgiltiga ståndpunkt i Natofrågan på lördag. Under våren har Sannfinländarna, Centern, de Gröna och Kristdemokraterna gett grönt ljus för Nato.

Samlingspartiet och SFP har redan länge varit för Nato.

Vänsterförbundet har beslutat att de kan sitta med i regeringen trots en eventuell Natoansökan.

Riksdagen ska behandla ansökan

Natos informella ministermöte ordnas i Berlin nu under helgen, den 14–15 maj. Finland representeras av utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

Presidenten och det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet väntas hålla möte på söndag och då fatta beslut om en eventuell Natoansökan och riksdagsbehandling.

Riksdagen samlas på måndag klockan 10 för att behandla ärendet. Enligt talman Matti Vanhanen (C) kan beslutet bli klart redan under måndagen. Tidtabellen beror på antalet anföranden och längden på dem.

President Niinistö till Sverige

Tisdag nästa vecka, den 17 maj, åker president Niinistö på statsbesök till Sverige. Det är möjligt att Sverige hinner skicka in sin Natoansökan före Finland, ifall riksdagsbehandlingen hos oss drar ut på tiden.

Den 29–30 juni är det Natotoppmöte i Madrid. Tidigare spekulerades des det om att Finland och Sverige skulle skicka in en ansökan under mötet.