Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Också i Österbotten förbereder man sig för ökad hybridpåverkan – se vår direktsändning klockan 10

Från 2022
Uppdaterad 12.05.2022 20:55.
Så förbereder sig Österbotten för eventuell ökad hybridpåverkan - Spela upp på Arenan

Inom kort väntas statsledningen besluta om att lämna in Finlands Natoansökan. I och med det väntas rysk hybridpåverkan öka. I vår direktsändning på Yle Arenan tar vi reda på hur man i Österbotten förbereder sig för ökade hybridhot.

Olika former av hybridpåverkan väntas öka då Finlands Natoansökan sannolikt snart lämnas in. Också i Österbotten förbereder man sig på hybridhot inom samhällets olika sektorer.

Hybridpåverkan kan bland annat innebära olika slags cyberattacker, desinformationskampanjer och andra mer diffusa former av hybridpåverkan.

I vår direktsändning på Yle Arenan på fredag medverkar Tom Holtti, tf kommundirektör i Vörå, Stina Mattila, stadsdirektör i Karleby, Fredrik Björk, vd för Kvevlax sparbank och Kai Paldanius, biträdande chef för Vasa nödcentral. Programledare för sändningen är Kati Enkvist.

– Vi tror att österbottningarna just nu funderar mycket på vad hybridpåverkan kan innebära. Därför vill vi ta reda på vad det kan handla om rent konkret och hur väl förberedda vi är här i Österbotten för olika former av hybridpåverkan, säger Enkvist.

Kati Enkvist står under ett paraply på torget i Vasa
Bildtext Kati Enkvist hoppas att sändningen ska ge tittarna lugnande svar.
Bild: Yle/Ilmari Fabritius

Hoppas kunna räta ut frågetecken

När det gäller hybridhot har också medierna ett stort ansvar, säger Enkvist.

– Det är viktigt att medborgarna får rätt information speciellt i sådana här tider när en form av hybridpåverkan kan vara att sprida desinformation.

Enkvist hoppas att fredagens sändning ska ge en klarare bild av hur hybridhot kan se ut och att hon med hjälp av de medverkande kan räta ut eventuella frågetecken som finns.

– Jag hoppas att det blir intressanta och givande intervjuer, och att medborgarna får lugnande svar.

Fredagens direktsändning börjar klockan 10.00 och man kan följa med den här.