Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tingsrätten förkastade åtal som gällde fem år gammal trafikolycka – 15-årig pojke på cykel dog i olyckan

Egentliga Finlands tingsrätt den 19.4.2022.
Bildtext Egentliga Finlands tingsrätt förkastade åtalen mot en man som var involverad i en dödsolycka i Åbo år 2017. Arkivbild.
Bild: Mikael Piippo / Yle

En 15-årig pojke som färdades med cykel dog i en trafikolycka i Åbo i maj 2017. Nu, fem år senare, har Egentliga Finlands tingsrätt gett sitt avgörande i rättegången kring olyckan.

Egentliga Finlands tingsrätt har förkastat alla åtal i ett fall som gällde en dödsolycka vid ett övergångsställe i Åbo i maj 2017. Olyckan skedde vid en korsning nära Åbo flygplats. En 15-årig pojke som färdades med cykel dog i olyckan.

En man som körde en skåpbil som var involverad i olyckan åtalades i tingsrätten för grovt dödsvållande och grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Åklagaren yrkade på fängelsestraff för mannen.

Tingsrätten ansåg dock att cyklisten hade väjningsplikt i situationen och att det inte kommit fram något som tyder på att skåpbilsföraren agerat ovarsamt.

Tingsrätten var inte enhälligt i sitt beslut utan röstade i ärendet. Domen har inte vunnit laga kraft.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Oikeus hylkäsi syytteet viiden vuoden takaisesta suojatieturmasta – 15-vuotias poika kuoli pakettiauton ja pyörän törmäyksessä som är skriven av Johanna Lehtola. Artikeln är översatt och bearbetad av Mikael Piippo.