Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ödeshelg för svenskt Natobeslut – politikexpert: "Finlands besked avgörande för svensk del"

Magdalena Andersson håller tal framför Sveriges flagga.
Bildtext Nästa vecka kan Sverige ha skickat in sin Natoansökan. I sin regeringsförklaring i november förklarade Magdalena Andersson att Sverige inte ämnar bli Natomedlem. Sedan dess har mycket förändrats.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

På fredag presenteras Sveriges försvarspolitiska analys. På söndag ska landets socialdemokrater ta ställning till Nato. Allt tyder på att Sverige går mot samma beslut som Finland.

När Finlands president och statsminister under torsdagen meddelade att de stöder ett finländskt Natomedlemskap strömmade reaktionerna in. I de nordiska Natoländerna ser man positivt på beskedet.

– Dagens beslut från den finska presidenten och statsministern är historiskt. Det öppnar för bredare samarbete kring säkerhet och trygghet, skriver Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en kommentar till Svenska Yle.

Pohjolan pääministerit koolla Kööpenhaminassa keskiviikkona 4.5.: Magdalena Andersson (Ruots), Sanna Marin, Jonas Gahr Støre (Norja), Katrín Jakobsdóttir (Islanti) ja Mette Frederiksen (Tanska).
Bildtext De nordiska Natoländerna välkomnar Finland in i Nato.
Bild: Martin Sylvest / EPA / AOP

Från svenskt håll är reaktionen mer återhållsam.

– Vi noterar beskedet från Finlands president och statsminister angående medlemskap i Nato. Finlands bedömningar och situation påverkar oss och är något vi måste ta hänsyn till, skriver utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar.

Och reaktionen är helt naturlig. Sveriges socialdemokratiska regerings officiella hållning är att alla alternativ är på bordet när det kommer till Nato.

Men inför helgen tyder det mesta ändå på att Sverige går Finlands väg.

Oppositionsledaren Moderaternas Ulf Kristersson välkomnar det finländska beslutet. - Spela upp på Arenan

Politisk kommentator: "Hade inte Finland ändrat sig hade inte Sverige stått inför en Natoansökan"

Enligt Ewa Stenberg, politisk kommentator på Dagens Nyheter, har Finlands förändrade hållning när det gäller ett Natomedlemskap varit avgörande för svensk försvarspolitisk debatt under våren.

– Det är Finlands ändrade kurs i Natofrågan som har fått den svenska regeringen att vilja följa efter, vilket jag tror att de kommer att tillkännage snart, säger Stenberg och fortsätter:

– Hade inte Finland ändrat sig så tror jag inte att Sverige nu hade stått inför en Natoansökan.

Ewa Stenberg lutar sig mot en vägg.
Bildtext Ewa Stenberg anser att det finns flera skillnader mellan den finska och den svenska Natoprocessen.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Stenberg menar att den finländska Natodebatten har pågått en längre tid än Sveriges. Finländska politiker reagerade snabbare på den förändrade säkerhetspolitiska situationen och förhållningen till ett eventuellt Natomedlemskap var från början öppen.

I Sverige skrev regeringen fortfarande i sin utrikesdeklaration, som publicerades en vecka innan kriget i Ukraina bröt ut, att Sverige inte planerar att ansöka om ett medlemskap i Nato.

– Det fanns inte någon öppenhet som det fanns i Finland. I Sverige sade man att stabilitet är att stå still och inte göra någonting när kriget väl bröt ut den 24 februari, säger Ewa Stenberg.

Sanna Marin ja Magdalena Andersson tapasivat Tukholmassa keksiviikkona.
Bildtext I början av mars sade Magdalena Andersson att en svensk Natoansökan kunde destabilisera säkerhetsläget. Efter att det blivit klart att Finland går mot en ansökan har tonen förändrats.
Bild: Paul Wennerholm / AFP /Lehtikuva

Men efter att den svenska regeringen såg vartåt det barkade för finländsk del har tonen blivit annorlunda.

– Sedan svängde den svenska regeringen. De bytte tonläge och argumentation när man såg att Finland tydligt gick mot ett Natomedlemskap.

Stor skillnad i opinionen

I Finland har det varit viktigt att skapa en så bred enighet som möjligt för Nato innan man skickar in en ansökan. I dag stöder 76 procent av befolkningen ett Natomedlemskap, vilket kan jämföras med ett stöd på 30 procent i januari.

I Sverige har opinionen också svängt, men inte lika kraftigt. Enligt DN/Ipsos senaste mätning var 48 procent av svenskarna för ett Natomedlemskap.

– Jag tycker inte att det varit någon stor vikt vid att göra en demokratisk förankring utav det här. Statsministern har värnat mycket om sitt partis enighet, det kanske inte är så konstigt inför ett valår, men det är också viktigt att man får med sig folket på det, säger Stenberg.

Moderaternas ordförande Ulf Kristersson under en presskonferens.
Bildtext Moderatledaren Ulf Kristersson har under våren besökt USA tillsammans med Samlingspartiets Petteri Orpo för att sondera Natoterrängen.
Bild: Patrik C Österberg / IBL

Hon menar att varken oppositionen eller regeringen har lyckats skapa en konstruktiv debatt om Natofrågan.

– Man har inte bäddat för det, man har inte dragit sina argument för och emot och försökt folkbilda om Nato, säger Stenberg.

Hur mycket har det spelat in att det är ett valår?

– Det har nog spelat in en del, samarbetet mellan partierna i Sverige har inte varit jättebra.

Som exempel nämner hon oppositionspartiet Moderaternas utspel om att man inte behöver en bred enighet om Nato. Efter riksdagsvalet, sade Moderaterna, att de är redo att fatta beslut med en rösts övervikt om så krävs.

– Det var kanske inte en bra ingång om man vill ha en bred folklig förankring. Sedan har ju Moderaterna och Ulf Kristersson ändrat sig ganska mycket efter det, nu talar man ju om att det här är en säkerhetsfråga för Sverige och inte partipolitik, men den hållningen har man inte haft hela tiden.

Ansökan kan skickas in redan på måndag

På fredag kommer Sveriges säkerhetspolitiska analys att presenteras. Enligt uppgifter till TV4 kommer det att vara en 23 sidor lång rapport som i stort innehåller samma slutsatser som den finländska säkerhetspolitiska analysen som publicerades i april. Enligt medieuppgifter kommer den att ge flera argument för ett svenskt Natomedlemskap.

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit tervehtivät, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on taustalla.
Bildtext Om Sverige ansöker om ett Natomedlemskap bryter man med en tradition av militär alliansfrihet som hållit i över 200 år.
Bild: Stephanie Lecocq / EPA / AOP

På söndag ska Socialdemokraternas partistyrelse ta ställning till hur de ser på ett svenskt Natomedlemskap. Socialdemokraterna har fört diskussioner inom partiet under våren och väntas rösta för att stödja en Natoansökan. Det här trots att flera inom partiet är kritiska och bland annat har partiets Skånedistrikt meddelat att de röstar nej till Nato.

Enligt uppgifter till Expressen kan en svensk Natoansökan vara inskickad redan på måndag.