Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Finland och The Rasmus vidare till final i Eurovision Song Contest

Från 2022
Uppdaterad 13.05.2022 05:33.
En man i gul regnrock sjunger på en scen. Bakgrunden är svart.
Bildtext The Rasmus lämnade kvar den animerade figuren i Finland, och körde istället på stora svarta ballonger i Eurovisionen i Turin.
Bild: EBU / CORINNE CUMMING

Finalen går av stapeln på lördag kväll klockan 22, och sänds på Yle TV1, Arenan och Yle X3M med svenskt referat. Då tävlar 25 bidrag om vinsten i årets tävling.

Belgien, Tjeckien, Azerbajdzjan, Polen, Finland, Estland, Australien, Sverige, Rumänien och Serbien går vidare till final från torsdagskvällens semifinal.

Gänget i The Rasmus berättar att de hann bli nervösa då länderna som tagit sig vidare till finalen började läsas upp. De hade på förhand analyserat vilka bidrag som kan tänkas gå vidare, men enligt dem blev de genast överraskade av flera som gick vidare.

– För ett ögonblick rasade mitt självförtroende och jag tänkte att vi gissat helt fel, säger gitarristen Emppu Suhonen i en intervju för Yle Uutiset.

Finland lästes upp som det femte landet som gick vidare.

– Jag är så ledsen för dem som måste åka hem. En del kom och grattade oss och jag undrade vad jag riktigt skulle säga till dem, säger sångaren Lauri Ylönen.

The Rasmus fjärde ut i finalen

Schweiz, Armenien, Island, Litauen, Portugal, Norge, Grekland, Ukraina, Moldavien och Nederländerna gick vidare till final från den första semifinalen i tisdags, och är redan klara för final. Också de fem "stora" länderna i Eurovisionen, alltså värdlandet Italien, Frankrike, Storbritannien, Spanien och Tyskland tävlar i finalen.

I finalen på lördag tävlar således 25 bidrag om vinsten i årets Eurovision Song Contest. Tävlingen avgörs på basis av publikröster och professionella jurygrupper, där publiken har halva makten, och jurygrupperna den andra halvan.

The Rasmus uppträder på scen under semifinalen i ESC.
Bildtext The Rasmus är klädda i svart och gult under uppträdandet. De har också med sig massvis av ballonger upp på scenen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

The Rasmus kliver fram som fjärde land att uppträda under Eurovisionsfinalen på lördag. Bandet hoppas att de under finalen kan slappna av och njuta av uppträdandet – så som de gjorde under semifinalen.

– Vi vet vad vi gör, säger Emppu Suhonen.

Finalen öppnas av Tjeckien och Estland är sist ut av de 25 bidragen. Förhandsfavoriten Ukraina gör entré på scenen i mitten av showen – uppträdande nummer 12. Sverige är på plats nummer 20, Norge nummer 7 och Island nummer 18.

Missade du den andra semifinalen? Här kan du se den igen med svenskt referat av Eva Frantz och Johan Lindroos.

Programmet är inte längre tillgängligt
Eurovision Song Contest 2022: Semifinal 2 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finalen av Eurovision Song Contest sänds med svenskt referat av Eva Frantz och Johan Lindroos på lördag 14.5 klockan 22 på Yle TV1, Arenan och Yle X3M.

Eurovisionsfinalen på lördag: Uppträdandeordning

Artikeln uppdaterad 13.5 klockan 01.38 med faktaruta om vem som gick vidare till final. Artikeln uppdaterades på nytt under morgonen med information om uppträdandeordningen och citat av The Rasmus.