Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hotet om cyberattacker från Ryssland har fått finländarna att lyfta mycket kontanter – i snitt har finländarna 500 euro under madrassen

Från 2022
Laajalammen Sale Mikkelissä lopettaa käteisen vastaanottamisen.
Bildtext Om betalkortet eller betalapplikationen inte fungerar är kontanter det enda alternativet.
Bild: Niko Mannonen / Yle

Användningen av kontanter har minskat under hela tjugohundratalet, och coronapandemin skyndade på den här utvecklingen. Finlands Bank vill trygga kontantbetalningar enligt lag.

Nästan hälften av finländarna tror att kristider stärker kontanternas betydelse i Finland, och över en tredjedel av finländarna har lyft eller tänker lyfta extra kontanter på grund av läget i Ukraina. Det här kommer fram i en färsk undersökning som den norska Nokas-koncernen lät göra i Finland i april – till koncernen hör kontantautomaterna Nosto.

Mest kontanter har personer över 55 år samlat på sig för säkerhets skull, och kvinnor i högre utsträckning än män.

För tillfället utgör kontanter endast cirka 12 procent av Finlands betalningstrafik. Det kan jämföras med exempelvis Tyskland, där kontanter utgör mer än 60 procent av betalningstrafiken.

– Det är viktigt att bibehålla kontanter som ett betalningsmedel bland andra. Ett viktigt argument för kontanter är försörjningsberedskapen. Människor har blivit medvetna om den på grund av kriget i Ukraina, säger Finlandschefen för kontantautomaterna Nosto, Risto Lepo.

– Folk har för vana att förbereda sig på krissituationer. Man försöker försäkra sig om sin egen och och sina närståendes inkomst i den här situationen, när vi är på slutrakan av att lämna in Finlands Nato-ansökan och är rädda för hur Ryssland ska reagera på det. Kommer vi att få se massiva överbelastningsattacker och annat ofog?

Lepo varnar för överbelastningsattacker mot betalningssystem.

– Vad betalar du med vid butikskassan om betalkortet eller betalapplikationen inte fungerar? Då är kontanter det enda alternativet.

Finlands Bank vill trygga kontantanvändningen

Enligt Finlands Banks bör kontantbetalningar tryggas enligt lag, och Finlands Bank kom därför med en lagmotion i mars.

– Kontanter kommer förmodligen inte att försvinna, men de kan komma att marginaliseras på så sätt att det blir väldigt svårt att komma åt och använda kontanter, också för dem som är beroende av dem. Därför är det bra att det fattas ett demokratiskt beslut om kontantanvändningen i Finlands riksdag i samband med behandlingen av den här lagmotionen, säger Päivi Heikkinen, avdelningschef för kontantförsörjningsavdelningen på Finlands Bank.

Päivi Heikkinen, avdelningschef på kontantförsörjningsavdelningen på Finlands Bank.
Bildtext Päivi Heikkinen, avdelningschef för kontantförsörjningsavdelningen på Finlands Bank.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Hon säger att Finlands Bank har föreslagit att man i initiativet tar i beaktande vad en tillräcklig nivå av tillgång på kontanter är, vad en tillräcklig nivå att ha i förvar är och vad en tillräcklig nivå på kontanter tillgängliga att betala med ska vara.

Enligt Heikkinen är Finlands Banks linjedragning att produkter och tjänster som är viktiga för människors vardag också ska kunna betalas kontant, det här gäller åtminstone mat och mediciner.