Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Operativa chefen för Ölmos semesterby kritisk till statens beslut att tvångsinlösa verksamheten – har kontaktat advokatbyrå

Uppdaterad 13.05.2022 11:06.
Sandstrand
Bildtext Ölmos simstrand ligger endast ett stenkast från stugbyn som nu är i rubrikerna.
Bild: Yle/Monica Forssell

Seppo Kapanen är operativ chef för Ölmos semesterby och har ingen förståelse för statens agerande. Enligt Kapanen var bolaget bakom semesterbyn redo att förhandla och sälja vattenområdena till staten för en euro.

Enligt Kapanen meddelade Finansministeriet för två veckor sedan att de tänker tvångsinlösa verksamheten och efter det har det varit ett enda kaos.

– Det kom nog som en överraskning men vi var beredda att förhandla om vattenområdena på 154 hektar eftersom de gränsar till marinens område, säger Kapanen. Vi har inget behov av dem och ville sälja dem för en euro men staten var inte intresserad.

Kapanen berättar att Marinens representant var intresserad av de tjugotal båtar som står förtöjda vid Ölmos semesterby.

– Jag meddelade att vi har för avsikt att sälja båtarna eftersom det nya företaget Meripesä Paradise inte har någon användning av dem, säger Kapanen.

Rysk investerare bland delägarna

Frågan som dyker upp är varför staten intresserat sig för Ölmos semesterby just nu?

En orsak kan vara företagets nya ägare eftersom Lomakylä Meripesä som tidigare ägde Ölmos semesterby har sålts till Meripesä Paradise Oy. Det nya bolaget ägs i sin tur av tre finländska företag inom byggbranschen.

Företagen som står bakom Ölmos semesterby i dagens läge är Leca Construction Oy, Kymppirakenne Oy och Forest Empiric Oy. Tittar man närmare på dessa företag är Kapanen antingen styrelsemedlem eller styrelseordförande i alla tre företag.

Men vi hittar också Leonid Leykin som är rysk medborgare och enligt Kapanen en långtida affärskollega.

– Det stämmer att Leykin är med, men han är med främst som en investerare i det nya företaget, säger Kapanen. Alla ryska medborgare har inte automatiskt kopplingar till Kreml och jag har arbetat med Leykin i flera års tid.

Enligt Kapanen har Leykin ingen politisk bakgrund och har mångårig erfarenhet inom byggbranschen och har det kapital som behövs för att genomföra mångmiljonprojektet i Ölmos.

– Byggföretaget Kymppirakenne har redan byggt för fullt i Ölmos och tanken var att vi skulle ha renoverat och byggt nya stugor till försäljning, säger Kapanen. Men nu måste vi lägga allt på is och dessutom köra ner sommarens hyresverksamhet.

Att det blev just byggföretaget Kymppirakenne som sköter byggprojektet i Ölmos är ingen slump eftersom Kapanen äger företaget via sina andra företag.

Tänker överklaga statens beslut

Kapanen säger till Yle Åboland att de senaste veckorna har tiden gått åt till att lägga verksamheten på is för sommarens uthyrningsverksamhet hade redan tagit fart.

– Många var på väg till Ölmos och vi hade till och med bokningar från USA och nu leder allt det här till en hel del strul för dessa kunder, säger Kapanen. Men vi kan inte göra så mycket annat eftersom staten fattat sitt beslut.

Kapanen har kontaktat en advokatbyrå och ska överklaga statens beslut.

– Det kan inte gå till så här enligt mig och det är nu upp till juristerna att sköta det juridiska, säger Kapanen. Hur länge processen pågår är oklart men klart är att det blir en dyr affär för alla parter.

Enligt Kapanen handlar det inte bara om de arbeten som gjorts de senaste månaderna vid Ölmos semesterby.

– Vi har planerat allt i över ett år och nu visar det sig att vi har gjort onödigt arbete, säger Kapanen. Vi har förhandlat med kommunen om en planändring och dessutom går nu mycket skattepengar om intet då vi inte kan fortsätta med vårt projekt.

Kimitoöns kommun bekräftar till Yle Åboland att de har diskuterat med Kapanen om en planändring för området kring Ölmos semesterby. Men inga ansökningar har ännu lämnats in.

Ölmos semesterby är kritisk till statens beslut om inlösning - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln