Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Här är vårens studenter 2022 – grattis till examen!

Från 2022
Uppdaterad 17.05.2022 15:00.
En hand som håller upp en studentmössa mot en blå himmel
Bild: Mostphotos, Unsplash, grafik: Clas Christiansen / Yle

Idag får studenterna resultatet i studentskrivningarna och vi får veta vem som blir student i vår. Här hittar du namnen på de nästan 2 000 studenter som skrev studentproven på svenska. Grattis till examen!

Efter två år med undantagstillstånd förlöpte vårens studentprov någorlunda normalt utan specialarrangemang. Som det ser ut nu kommer också examensfesterna att kunna ordnas som vanligt och alla de som får sin examensmössa om dryga två veckor får fira med släkt och vänner.

Det är en spännande dag för många. Även om studenterna vet hur proven har poängsatts beror det slutliga vitsordet på hur alla andra studenter har skrivit. Det vitsord studenterna får i studentproven påverkar möjligheterna att ansöka till vidare studier.

I vår blir cirka 24 700 personer student från något av de finländska gymnasierna. Av dem har dryga 2 000 avlagt studentexamen på svenska. Bland årets studenter var det två som fick det högsta möjliga poängantalet, 74 poäng. En student hade laudatur i tio studentprov.

Svenska Yle publicerar namnen på de som avlagt studentexamen vid något av de 37 svenskspråkiga gymnasierna. Här är namnen på alla i hela landet som blev studenter i vår (på finska). Namnen på de som avlagt yrkesexamen under läsåret 2021 - 2022 publicerar vi den 3.6.

Så hittar du din student

Du kan filtrera studentlistorna per kommun. Listorna är sorterade i alfabetisk ordning enligt studentens namn. Det går också att göra sökningar på studenternas för- eller efternamn eller på skolans namn. Med på listan finns bara personer som har gett sitt tillstånd att publicera namnet.

Studenter som har avlagt dubbelexamen listas som studenter under det gymnasium där de har skrivit studenten. Vi publicerar namnen på alla som avlagt yrkesexamen i början av juni. Dubbelexaminanderna finns med både bland studenterna och bland de som avlagt en yrkesexamina under skolåret 2021 - 2022.