Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jättesniglar och lerhundar – keramikstuderande bjuder på konst i Lovisa

Från 2022
Keramik skulptur
Bildtext I skulpturen Voff voff poff skapad av Janine Bergström syns kombinationen av den sträva lerytan och tanken om en ballonghund.
Bild: Laura Ylinen / Yle

En grupp som studerar till keramikartesaner skapade konstverken under en skulpturkurs på Axxell Överby. Olika keramikstilar presenteras i utställningen Låt leran leva på Gallerie Emilie i Lovisa.

Känslan hos de studerande är overklig, dels för att de ser sina egna och klasskamraternas verk utställda och dels för att man inte har kunnat besöka utställningar de senaste åren på grund av coronarestriktionerna.

Bild på keramik konstnärerna  Janine Bergström och Michaela Stürmer
Bildtext Janine Bergström och Michaela Stürmer studerar till keramikartesaner.
Bild: Laura Ylinen / Yle

Det är deras första utställning och allt har inte gått som planerat. Dagen före vernissagen lossnade bakre benen från Bergströms skulptur Voff voff poff, som föreställer en ballonghund, men skulpturen gick inte sönder.

– Man får tänka på hur man ska tillverka sin produkt och hur den ska fraktas, säger Michaela Stürmer, skaparen av skulpturen som föreställer en jättesnigel med namnet Trädgårdsmästarens mardröm.

Keramik skulptur
Bildtext Skulpturen Trädgårdsmästarens mardröm, skapad av Michaela Stürmer, kom till henne i en mardröm och alla kursdeltagare stödde hennes idé.
Bild: Laura Ylinen / Yle

Lera är ett mångsidigt material som ger keramikern obegränsade möjligheter. Processen från lerklump till konstverk har många steg. Från idé till skiss, och möjligtvis en prototyp som visar om man alls kan bygga konstverket.

Keramik ger möjlighet till misstag då man under processen kan plocka isär verket och börja om.

– Viktigast är att man har tålamod att orkar vänta på att leran har torkat och lita på sig själv och processen, säger Stürmer.

Då Stürmer arbetade på sin jättesnigels antenner var hon tvungen att testa sig fram till det mest hållbara alternativet. Det visade sig att ståltråd behövdes innanför leran för att antennerna inte skulle gå sönder under transporten.

Keramik skulpturer
Bildtext Efter att verket har torkat ska det brännas och därefter går det att glasera eller göra någon annan struktur på ytan. Sedan bränns det ett varv till.
Bild: Laura Ylinen / Yle

Flera av skulpturerna är inspirerade av djur eller olika material, exempelvis tyg. Det är en lång process där man lär sig genom att prova.

I kontrast till kärl eller annan keramik så behöver skulpturerna inte vara livsmedelssäkra.

– Man kan utöver glaseringen måla på dem med vanliga färger, sprejmåla, måla med nagellack eller vad som helst och det är befriande, säger Janine Bergström.

Den fria fantasin och goda gruppandan bland de studerande ledde till en mångsidig utställning. Alla deltog genom att sporra varandras idéer och hjälpa till då det behövdes. Den trygga miljön ledde till en motiverad stämning bland studerandena.

– Då händerna fick röra leran så visste man att man är på rätt ställe, säger Michaela Stürmer.

Närbild på keramik skulptur
Bildtext En svamp lossnade från Stürmers skulptur under transporteringen men den gick att limma fast med ett starkare lim.
Bild: Laura Ylinen / Yle

Den tvååriga utbildningen är intensiv med en hel del självstudier. De båda konstnärerna känner sig befriade och inspirerade då de får arbeta med lera.

De sökte till utbildningen för att hitta något mer kreativt till deras vardag. Keramik och lera, bland annat konst, har följt med dem sedan barndomen.

Keramikutställning Låt leran leva går att besökas ända fram till 28 maj.