Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk Natoanalys: "Natomedlemskap skulle höja tröskeln för militära konflikter"

Från 2022
Uppdaterad 13.05.2022 15:54.
Sveriges riksdag om Natoanalysen
Bildtext Ingen rekommendation presenterades för eller emot en Natoansökan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sveriges riksdagspartier har i dag lagt fram sina slutsatser av den säkerhetspolitiska analys som påbörjades efter Rysslands anfall mot Ukraina. Trots att det inte sägs rakt ut skulle ett medlemskap i Nato öka Sveriges säkerhet.

I presskonferensen i Stockholm deltog bland andra utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) och en rad företrädare för riksdagspartierna.

Utrikesminister Ann Linde sade i sitt anförande att den militära alliansfriheten tjänat Sverige väl, men att Sverige måste förhålla sig till ett nytt läge efter den 24 februari då Ryssland anföll Ukraina.

Kollektiva säkerheten betonas

Via ett medlemskap skulle Sverige bli en del av Natos kollektiva säkerhet, och det skulle höja tröskeln för militära konflikter - det hörde till de viktigaste punkterna i analysen.

Linde betonade att Finlands långa gräns mot Ryssland påverkar Sverige och måste beaktas.

- Om vi väljer olika vägar framåt kommer det av naturliga skäl att påverka vårt försvars- och säkerhetspolitiska samarbete.

Starkt stöd i parlamentet

Sex av åtta riksdagspartier ställer sig bakom analysen. Det gör den trovärdig säger Ann Linde:

- Sammanfattningsvis menar jag att den inkluderande processen med informationsinhämtning från skilda håll, och rapportens breda partiöverskridande förankring har lett fram till en trovärdig produkt som har central betydelse för ett kommande ställningstagande, säger Linde.

"Undermålig rapport"

I Sverige har de borgerliga partierna länge varit för ett Natomedlemskap, medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet varit mest negativa.

De här partierna ställer sig enbart bakom analysdelen och inte rapporten i sin helhet, hette det i dag.

Håkan Svenneling från vänstern säger att rapporten är undermålig.

– Riskerna är inte belysta. Ni kan leta med mikroskop efter konsekvenserna av ett Natomedlemskap, de går inte att hitta, säger han till Omni.

Beslut om medlemskapsansökan i helgen?

I dag kom alltså inget besked om huruvida Sverige ämnar lämna in en Natoansökan - man räknade bara upp en rad positiva konsekvenser av ett medlemskap. Ministrarna Linde och Hultqvist gav heller ingen rekommendation om hur Sverige borde agera.

Ett medlemskap i Nato skulle förstärka samarbetet i Norden, var en av Hultqvists konklusioner.

– Även det nordisk-baltiska samarbetet skulle kunna utökas, säger Hultqvist. Samarbetet skulle också stärka samarbetet runt Östersjön och Nordkalotten, säger han.

Försvarsminister Hultqvist och utrikesminister Linde
Bildtext Fr.v. försvarsminister Hultqvist och utrikesminister Linde.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Norge förbereder garantier

Den norska tidningen Verdens Gang rapporterar i dag att den norska regeringen förbereder en säkerhetsförklaring till Sverige och Finland för den tid det tar för Natos medlemsländer att behandla eventuella medlemsansökningar.

Norge är redo att komma till Sveriges och Finlands undsättning vid behov under ansökningstiden, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre till tidningen.

Enligt honom jobbar Norge tillsammans med Island och Danmark i frågan.

Norge, Island och Danmark är samtliga Natomedlemmar.