Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sociala robotar i vården i Finland ännu på experimentstadiet – Pepper snackar om tandtråd

Uppdaterad 13.05.2022 15:55.
Den sociala roboten Pepper i Åbo Akademis Experience lab i Vasa.
Bildtext Den sociala roboten Pepper.
Bild: Anna Wikman / Yle

Det finns mycket att utveckla vad gäller användningen av så kallade sociala robotar i vården. Åbo Akademi och Arcada har nu i ett gemensamt projekt undersökt hur en svenskspråkig robot kan hjälpa till i tandvården.

Forskarna frågade vårdpersonal, studerande och vanliga finlandssvenskar vad de tycker om roboten Peppers funktioner. I det här fallet hade man försett Pepper med en applikation som instruerar folk om användningen av tandtråd.

Roboten ansågs vara rolig och lättsam. En del hade inget problem med att den talar rikssvenska, andra ville hellre att den lät finlandssvensk.

Så hur ser det ut i dag med användningen av robotar i vården?

- Min bild är att det är ganska olika, då man ser globalt och i Finland. Här går vi kanske inte i bräschen just vad gäller humanoida, sociala robotar. Det är ännu kanske ganska på experimentstadiet, säger Susanne Hägglund på Åbo Akademis Experience lab i Vasa.

Susanne Hägglund på Åbo Akademis Experience lab i Vasa.
Bildtext Susanne Hägglund.
Bild: Anna Wikman / Yle

Det lönar sig att skilja på industrirobotar och sociala robotar.

- En industrirobot gör mer tunga sysslor, som att lyfta och transportera. En social robot uppfyller ett socialt behov. I det här fallet att de informerar på ett mer mänskligt sätt än vad en dataskärm kan, säger Mattias Wingren på Åbo Akademi i Vasa.

Vad ser ni för möjligheter för tekniken när den utvecklas?

- Det beror ju på hur dystopisk man är, hur långt man tror det går. Det är klart att ju bättre röstigenkänningen blir och ju mer generella uppgifter den kan göra... för i nuläget anpassar sig människor väldigt mycket enligt roboten, istället för andra vägen. Det skulle jag säga är den största begränsningen, säger Wingren.

"Ett sätt för patienter att hitta rätt"

Några andra hade också kommit för att ta sig en titt på Pepper och Furhat, som gjorde sitt bästa för att svara på faktafrågor. Furhat har försetts med ett mänskligt ansikte och följer användaren med blicken.

Furhat klarade av att ge svar på till exempel vilken stad som är Finlands huvudstad och hur stor del av människokroppen som består av vatten. Men vissa andra frågor var för svåra.

Den sociala roboten Furhat i Åbo Akademis Experience lab i Vasa.
Bildtext Furhat fanns också vid Experience lab i Åbo Akademi.
Bild: Anna Wikman / Yle

Anette Björkgren jobbar på ett bolag som har hand om IT-stödet för Österbottens välfärdsområde. Hon ser användningsmöjligheter för sociala robotar.

- Jag tänker till exempel på någon hälsovårdscentral. Det kan ju vara ett sätt för patienter att hitta rätt. Ska de till laboratoriet eller till röntgen så är det ju en möjlighet att fråga till exempel Pepper, så kan han kanske visa vägen.

Behövs det jobbas mera på tekniken?

- Jag tror det behövs en del utveckling. Sätter man till lite fler funktioner så fungerar de säkert riktigt bra, säger Björkgren.

Anette Björkgren, applikationsspecialist på bolaget 2M-IT.
Bildtext Anette Björkgren.
Bild: Anna Wikman / Yle

"Vi har lång väg att gå"

Christer Åkers jobbar inom byggnadsindustrin och han är intresserad av hur robotar kunde användas på serviceboenden.

- Det här bekräftade bilden jag redan hade sen tidigare. Vi är nog bara i början på utvecklingen. Men det var bra att få se dem live för då ser man också, om man är positiv, utvecklingspotentialen. Men också det att vi har en lång väg att gå.