Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fler österbottningar ska få fjärde vaccinsprutan mot covid-19 - chefsöverläkare: vi hoppas så många som möjligt tar dosen då den erbjuds

Från 2022
En äldre kvinna får en spruta i armen.
Bildtext En fjärde dos vaccin rekommenderas sedan tidigare för alla 80 år fyllda, äldre på vårdhem och 12 år fyllda med allvarlig immunbrist.
Bild: Silja Viitala / Yle

En fjärde vaccindos mot covid-19 ska erbjudas till äldre som omfattas av ordnad hemvård eller närståendevård.

Österbottens välfärdsområde har börjat ge den fjärde dosen coronavaccin till äldre som omfattas av ordnad hemvård eller närståendevård.

En fjärde dos vaccin rekommenderas sedan tidigare för alla 80 år fyllda, äldre på vårdhem och 12 år fyllda med allvarlig immunbrist.

"Målgruppen för den fjärde vaccindosen utvidgas steg för steg i välfärdsområdet. Vi hoppas att så många som möjligt av dem som hör till målgruppen tar den fjärde dosen då det blir deras tur. Boosterdosen ger ett gott skydd mot den allvarliga formen av coronaviruset" skriver chefsöverläkare Peter Nieminen i ett pressmeddelande.

Vaccinationer i hemmet och på vaccinationsställen

Äldre som får hemvård eller närståendevård får sitt vaccin i hemmet av hemvården.

Alla äldre, närståendevårdskunder och deras närståendevårdare som omfattas av hemvården behöver inte själva boka vaccintid, utan hemvården erbjuder dem vaccinet.

Vaccinet erbjuds också till närståendevårdare som bor i samma hushåll.