Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ulf Långbacka prisas av Svenska kulturfonden – har lett studentkörerna i Åbo i 31 år

Äldre man med blå kavaj och ljus skjorta.
Bildtext Långbacka har utöver sitt arbete som kördirigent också hunnit med att tonsätta verk av många åboländska poeter.
Bild: Tage Rönnqvist / Svenska kulturfonden

Dirigenten, musikvetaren och kompositören Ulf Långbacka får Svenska kulturfondens pris på 15 000 euro för sitt mångåriga musikaliska arbete i Åboland.

Ulf Långbacka är en uppskattad samarbetspartner i många musikaliska sammanhang och nätverk i Åboland och i hela Svenskfinland, skriver Svenska kulturfonden i ett pressmeddelande.

Framför allt lyfter organisationen fram Långbackas långvariga engagemang med studentkörerna i Åbo - Brahe Djäknar och Florakören - där han har fungerat som dirigent sedan 1991.

Långbacka meddelade tidigare i år att han går i pension, och Åbo Akademi letar nu efter en efterträdare som ska utföra dirigentuppgifter på deltid.

Har tonsatt poesi och opera

Den musikaliska mångsysslaren Ulf Långbacka har också hunnit med att tonsätta verk av många åboländska poeter.

I sitt samtal med Yle Åbolands Nilla Hansson berättar Långbacka om hur han gör för att behålla glöden i sitt mångsidiga komponerande.

Ulf Långbacka går i pension när han är på topp - Spela upp på Arenan


I motiveringen lyfter Svenska kulturfonden också upp Långbackas opera Henrik och Häxhammaren, som framfördes under Åbos kulturhuvudstadsår, och det tvärkonstnärliga verket Ett romantiskt sinne som sammanförde Florakören, Brahe Djäknar, danskonstnärer och musiker i en hyllad produktion.

Äldre man som dirigerar kör inomhus.
Bildtext Ulf Långbacka har hjälpt otaliga unga sångare att utvecklas genom att utöva körsång på hög nivå, skriver Svenska kulturfonden i ett pressmeddelande.
Bild: Tage Rönnqvist / Svenska kulturfonden

Långbacka är en av åtta personer som prisas av Svenska Kulturfonden. Det stora priset på 30 000 euro går i år till klarinettisten Christoffer Sundqvist.

Prisutdelningen sker på Kulturfondens konsert ”Barn igen – en musikfest för alla åldrar”, som ordnas i Sigynsalen i Åbo lördagen den 14 maj.