Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Sticka kompissjalen som värmer både dig, en vän och världens barn om du samtidigt donerar pengar till Näsdagsinsamlingen

Från 2022
Kvinna med en stor sjal
Bildtext Lee drömmer om att svepa in hela världen i kompissjalen, en mjuk stickad sjal som får symbolisera vänskap och samhörighet.
Bild: Minna Mäkelä / Yle

Sticka en värmande tjock sjal och stöd årets Näsdagsinsamling tillsammans med oss! Du kan visa kärlek till en behövande vän och samtidigt till världen med en donation till förmån för världens mest utsatta barn.

I år, 2022, är temat för Näsdagsinsamlingen "tillsammans". Näsdagen samlar in pengar till förmån för de mest utsatta i världen. Du kan läsa mer om Näsdagen i artikeln "Vad är näsdagen". I artikeln som heter ”Sticka tillsammans med Strömsö och delta i insamlingen för Näsdagen 2022” hittar du alla info om hur du kan donera.

Det är lätt att vara med: du kan sticka kompissjalen och samtidigt skänka en slant till insamlingen eller så donerar du bara en slant, man måste inte sticka.

Kvinna insvept i en stickad sjal
Bildtext Kompissjalen kan värma på många sätt.
Bild: Minna Mäkelä / Yle

Vore det inte härligt om man kunde omfamna hela världen, med en stor tröstande varm kram. Säga som till ett litet barn, att allt blir bra bara vi är snälla med varandra och jobbar tillsammans för en bättre värld för alla. Det är lätt misströsta med allt elände i världen men vi kan bidra med det vi kan, till exempel genom att stödja organisationer som jobbar för att hjälpa de mest utsatta och på så sätt påverka och hjälpa tillsammans.

Kvinna sitter i en korgstol och stickar
Bildtext Lee stickar en kompissjal i hobbyrummet på Strömsö.
Bild: Minna Mäkelä / Yle

När jag designade den här sjalen tänkte jag också på att vi alla någon gång kan känna att livet kan vara tungt eller mörkt. Vi har alla sämre dagar, men om vi kan dela dagen med en vän så känns allt redan bättre. Livet ljusnar tillsammans. Därför ljusnar den här sjalen ju större den blir, ju mer vi sträcker ut oss och ju fler som kan omfamnas desto ljusare känns det, och därför blir sjalen också ljusare ju större den blir.

Stickning och garnnystan på ett bord
Bildtext Sjalen startar från 3 maskor och den mörkaste färgen.
Bild: Lee Esselström / Yle

#Kompissjalen

Sjalen kan stickas så stor du vill, så att den kan omfamna dig och en vän samtidigt, men den kan också vara en mjuk skön tröst att svepa runt sig själv när det känns tungt eller om du behöver lite extra värme. Låt kompissjalen bli din vän eller sticka den till någon du vill värma.

Pengar du vanligtvis köper mönster för kan du nu istället skänka till insamlingen eftersom detta mönster är gratis precis som alla andra mönster vi bjudit på i många år.

Kvinna med en stor stickad sjal
Bildtext Lee är redo att omfamna en kompis med sin stora sjal.
Bild: Minna Mäkelä / Yle

Material

Jag valde extra tjockt garn som är 75 m/50g och 130m/100g. Du kan till exempel använda Novitas Isoveli eller Drops Nepal. Jag använde båda sorterna i min sjal. En sjal i ull eller alpacka värmer extra mycket.

Välj gärna tre olika nyanser av en färg så att sjalen kan gå från mörkt till ljust, men du kan givetvis också göra en enfärgad sjal eller egen randning. Du kan även sticka av ett garn som i sig själv skiftar i färg. Kompissjalen går också att sticka av restgarn.

Kvinna som håller upp en stor stickad sjal bakom sig
Bildtext Sjalen sedd bakifrån.
Bild: Minna Mäkelä / Yle

Mörkgrå, mellangrå och ljusgrå tycker jag skulle vara en fin kombination. Eller varför inte en sjal som skiftar från mörkrosa till ljusrosa eller från mörkblå till ljusblå?

Jag använde:

  • mörkbrun Novita Isoveli, färg nr 065, 200g

  • beige Drops Nepal, färg nr 0300, 200g

  • ljus beige Novita Isoveli, färg nr 061, 200g

  • rundsticka 150 cm, storlek 7 mm

Stickfasthet: 13 m/10 cm

Stickfastheten spelar inte så stor roll i detta arbete, du stickar så stor du vill ha den och med stickor som ger ett resultat du själv tycker blir mjukt och skönt. Du kan alltså använda många olika storlekar på stickorna. Själv använder jag stickor nr 7 eftersom jag stickar löst, stickar du spänt kan du ta stickor nr 8 eller 9.

Sjalen stickas som slätstickning med räta m på en sida och aviga m på andra sidan. Sidan med aviga m blir sedan framsidan, men sjalen går naturligtvis att använda båda vägarna. Sjalen jag stickat är stor, 83 cm från spetsen till övre kant, mätt på mitten. Den är 245 cm lång, mätt på längden längs den avmaskade kanten. Det är lätt att anpassa storleken enligt egna önskemål och göra den mindre eller ännu större.

Förkortningar

m = maska

r = rät

a =avigt

v = varv

Ett omslag görs så att du lägger extra tråd på stickan och det stickas först följande varv som en ny maska. Det blir då ett dekorativt hål i kanten på stickningen.

Sticka kompissjal - Spela upp på Arenan

Rättelse: Jag säger fel i videon. Jag använder ett garn som är 130 m/100g och ett som är 75 m/50 g. Båda i samma sjal.

Gör så här:

1. Lägg upp 3 m.

2. Sticka 1 r, gör ett omslag, sticka 1 a, gör ett omslag, sticka 1 r. Vänd.

3. Sticka 1 r, gör ett omslag, sticka omslaget som väntar r, sticka r fram till nästa omslag som väntar. Sticka omslaget r, gör ett omslag, sticka 1 r. Vänd.

4. Sticka 1 r, gör ett omslag, sticka omslaget som väntar avigt, sticka avigt fram till nästa väntande omslag. Sticka det omslaget avigt, gör ett nytt omslag och sticka sista m r.

5. Upprepa punkt 3 och 4. På varje varv görs två nya omslag, ett genast efter första m och ett före sista m. Första och sista m på alla varv stickas r.

6. Fortsätt sticka på samma sätt tills du får den storlek du önskar eller tills du stickat 35 cm med den mörkaste färgen.

7. Randningen görs så här: sticka med den mörkaste färgen tills sjalen mäter 35 cm mätt från spetsen och lodrätt upp. Sticka 2 v med mellanfärgen (beige), 4 varv mörkt (brun), 2 v mellanfärg (beige), 2 v mörkt (brun), 4 v mellanfärg (beige), 2 v mörkt (brun), 6 v mellanfärg (beige), 2 v mörkt (brun).

8. Sticka 15 cm med enbart mellanfärgen (beige). Nu mäter sjalen totalt cirka 62 cm från spetsen mätt lodrätt.

9. Randa från mellanfärg till den ljusaste enligt följande: 2 v med den ljusaste (ljus beige), 4 v mellanfärg (beige), 2 v ljusaste färg (ljus beige), 2 v mellanfärg (beige), 4 v ljusaste färg (ljus beige), 2 v mellanfärg (beige).

10. Fortsätt sticka med den ljusaste färgen tills sjalen är den storlek du vill ha den. Jag stickade 86 cm mätt från startmaskorna i spetsen lodrätt, på mitten av sjalen, och då mäter sjalen totalt 290 cm i den övre och längsta kanten.

11. Maska av från rätsidan.

12. Fäst alla trådar så osynligt som möjligt.

13. Lägg sjalen att ligga plant och spreja den med vatten och låt torka så. Då får du ett jämnare resultat.

Skriv ut mönstret

Klicka på bilden här nedan för att öppna mönstret i ett utskriftsvänligt format.

#strömsökal5 – vi stickar tillsammans igen

Kompissjalen blir vårt femte sticka tillsammans-projekt. Tagga därför gärna ditt projekt med #strömsökal5 och #kompissjalen eller #kaverihuivi på sociala medier och dela med dig av din stickprocess och ditt stickprojekt så hittar vi varandra.

Du har nu dessutom möjlighet att skicka in bilder och videon direkt till oss via Yle-appen. Materialet kan vi sedan visa i direktsändningen torsdagen den 10 november då vi igen har en mysig stickkväll tillsammans med kompissjalsstickning. Vi kan även dela ett urval av era bilder i Strömsöprogrammet, på sociala medier och på webben.

Uppmana gärna även andra att donera pengar till Näsdagsinsamlingen. Här kan du läsa mer om den: Hur hjälper donationen. Via artikeln ”Sticka tillsammans med Strömsö och delta i insamlingen för Näsdagen 2022” kommer du direkt till Strömsös egen insamlingsbössa 2022. Insamlingen och sticka tillsammans-projektet pågår till årets slut.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk