Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny och kortare kockutbildning startar i Axxell i Karis – Michael Björklund vill råda bot på personalbristen i restaurangköken

Från 2022
Uppdaterad 13.05.2022 14:02.
Kock Michael Björklund smakar på potatismos i centralköket i Karis högstadium.
Bildtext Karis är en bekant ort för kocken Michael Björklund, som redan länge samarbetat med Axxell. Hösten 2017 granskade han skolmaten. Potatismoset som ansvariga kocken Lena Huldin serverade honom i centralköket i Karis svenska högstadium fick gott betyg.

I augusti startar en ny kockutbildning i Karis. Utbildningen tar bara ett och ett halvt år och av den tiden är fem månader praktik.

Michael Björklund kommer att vara mentor för de blivande kockarna som ska utbildas i rask takt med tonvikt på närstudier och praktik framom teori vid en dator.

På sociala medier skriver kändiskocken och företagaren från Åland att utbildningen är ett projekt han jobbat för i flera år. Orsaken är att han oroar sig för bristen på kockar i restaurangköken.

Allt fler lämnar branschen, vilket oroar både Michael Björklund och andra företagare i restaurangbranschen.

– Micke vill sätta ett innehåll som gynnar branschen och han vill bland annat satsa på bra råvaror, säger lärare Thomas Landén på frågan varför Axxell i Karis, i samarbete med Björklund, satsar på den nya, kortare kockutbildningen.

Axxell i Karis utbildar kockar och restaurangpersonal sedan tidigare. I dagens läge är utbildningstiden cirka två och ett halvt år eller två år om man är vuxenstuderande.

Thomas Landén säger att den nya kockutbildningen också kan anpassas så den passar var och en som börjar studera, lite beroende av baskunskaper och tidigare erfarenheter.

Kokt potatis med rökt sik och blandade bönor.
Bildtext Nerbantad kockutbildning ska inte betyda att man ger avkall på god mat. Den här matportionen tillreddes när Svenska Yles Närmat med Matias Jungar och Michael Björklund var på turné i Västnyland i augusti-september 2017.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Enligt Björklund passar utbildningen personer i alla åldrar och livsskeden. Ingen förkunskap behövs, det räcker med motivation och intresse för matlagning.

Utbildningen är på svenska, men enligt Michael Björklund är målet att göra den till en flerspråkig utbildning i framtiden.

Michael Björklund har sedan flera år tillbaka samarbetat med Axxell i Karis.

I slutet av maj (31.5) ordnas en träff på Axxell i Karis där det berättas mera om den nya kockutbildningen.