Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Det höjda papperspriset oroar tryckerierna: "Vi som ska försöka överleva har tuffa tider framöver"

Från 2022
En hand lyfter ett brev ur en hög med många kuvert.
Bild: Yle

Det finns papper men priserna har skjutit i höjden säger tryckerier i Österbotten som oroar sig för framtiden. Papperstrejken och det ryska anfallet mot Ukraina har lett till pappersbrist på olika håll i landet.

– Hittills har inga projekt blivit ogjorda på grund av att vi inte skulle ha fått papper. Däremot har en del projekt blivit ogjorda på grund av papperspriserna. Antingen av att konkurrenterna gett billigare priser. Eller då vi höjt våra priser i takt med att papperspriserna har höjts har vi själva mistat arbete, säger Magnus Stenström, vd på Waasa Graphics i Vasa.

I vissa fall har man varit tvungen att komma överens med kunder om motsvarande papper och hittat sådana lösningar, säger Stenström. Det som har varit extra utmanande är tidtabeller.

– Leveranstiden för ett visst papper har varit längre än väntat. Och som vi brukar säga hos oss. det handlar om trycksaker så inget är väl egentligen katastrofalt. Det handlar om ting och inte människor så på det viset är det inte så allvarligt.

De tryckerier Yle Österbotten har talat med köper inte papper från Ryssland och har därför inte märkt av pappersbristen till följd av kriget i Ukraina.

Skyhöga priser oroar inför framtiden

Också Jan Österberg, vd på KTMP Group i Korsholm, konstaterar att det har funnits papper. Men de stigande priserna oroar. Priset har dubblats sedan augusti konstaterar Österberg.

– Det är hemskt. Jag har inte en aning vad som har orsakat att de höjt priserna så hiskeligt. Är det många bäckar små som gjort det? Om det varit tufft i branschen förr så kommer det nog vara jobbigt nu, säger Österberg.

Tryckerier har fått ta in ersättande papper vid behov. En del papper har bytts ut på grund av pappersstrejken vid UPM.

– Det lilla inhemska pappret de nu tillverkar har vi bytt ut till ett annat papper. Det löser sig nu då produktionen kommer igång på nytt småningom, säger Österberg.

Ett papper som en tidning trycks på som stor upplaga har stigit med 87 procent på två år

― Magnus Stenström, vd på Waasa Graphics

Waasa Graphics som använder sig av tre pappersgrossister har fått meddelanden om prishöjning en gång i månaden sedan mars i år.

– Vi har alltid haft i våra offerter för egen del en klausul att om pappers- eller arbetskraftpriserna ändrar märkbart innan beställningen kommer så förbehåller vi oss rätten till motsvarande prisjusteringar. Nu om någonsin får man faktiskt vara vaken med det för om pappersprishöjningarna kommer en gång i månaden kan det ha stora betydelser, säger Stenström.

Prishöjningen varierar beroende på kvalitet och papper.

– Ett papper som en tidning trycks på som stor upplaga har stigit med 87 procent på två år, säger Stenström.

– Vi pratar inga små prishöjningar. Då man lägger procent på procent blir det ganska mycket. Sedan när man ger en offert som man inbillar sig att ska vara i kraft en månad så går det inte lika lätt.

Mindre mängder beställs

De höjda priserna leder till att kunderna beställer mindre upplagor och produkter i mindre mängd. Digitaliseringen gör också att det trycks färre produkter som kuvert, brevblanketter och fraktsedlar.

– Det har gått mot det digitala i många år nu redan men det tar ännu en skruv nu i och med det här. Och samma sak med alla som gör broschyrer till mässor och vill ha programblad. Om de tagit tvåhundra extra tidigare så bantar de ner dem och tar inte lika mycket, säger Österberg.

Hur ser du på framtiden för branschen?

– Jag vågar inte säga. Vi som ska försöka kämpa på och överleva har tuffa tider framöver. Det är eländigt. Det är ungefär som med bränslepriset. Och då påverkar det all frakt som bara blir dyrare.

Diskussion om artikeln