Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetsgivare kan fixa befrielse från strid för reservister

Uppdaterad 13.05.2022 15:43.
Maastopukuinen ihmisjoukko lähikuvassa, kaikilla kypärät, ainoalla kohti kameraa olevalla kasvot peitetty.
Bildtext Alla arbetsgivare kan inte reservera personal på det här sättet - företagets verksamhet måste vara viktig för Finlands försörjningsberedskap.
Bild: Niko Mannonen / Yle

Många arbetsgivare vill försäkra sig om att ha sin arbetskraft kvar om Finland hamnar i en militär konflikt. Tusentals reservister behöver inte delta i strid - med tillstånd av sina arbetsgivare.

Enligt uppgifter till Yle har kriget i Ukraina fått många företagare att begära befrielse för arbetstagare som hör till reserven. De behöver inte rycka ut i krig och kallas heller inte in på repövningar.

Ansökningarna har ökat klart sedan Ryssland anföll Ukraina den 24 februari.

Hjulen måste rulla också i kristider

Alla arbetsgivare kan inte reservera personal på det här sättet – företagets verksamhet måste vara viktig för Finlands försörjningsberedskap.

Servicestationskedjan ABC, livsmedelskoncernen Atria och järnvägsbolaget VR har gjort reserveringar eftersom det behövs bränsle, livsmedel och allmänna kommunikationer också i kristider.

Också enskilda livsmedelsproducenter har sett till att arbetstagare hålls kvar i produktionen.

Arbetstagare kan inte föreslå sig själv

Försvarsministeriet ger inte ut information om arbetskraftsreserveringar - hur många de är eller hurudana jobb det gäller – enligt Huvudstaben är det här inte offentlig information.

På VR säger säkerhetschef Toni Pelin att det är arbetsgivaren som bestämmer vilka anställda som är oersättliga för att verksamheten ska rulla också i kristider.

– De anställda kan inte själva föreslå att de ska få slippa tjänstgöring i armén, säger Palin. Å andra sidan finns det också aktiva reservister som absolut inte vill befrias från armétjänst i krig.

Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets artikel Työnantajat ovat järjestäneet tuhansille armeijan käyneille vapautuksen taisteluista, jos Suomessa syttyisi sota – pyyntöjen määrä kasvussa. Artikeln är översatt och bearbetad av Sara Langh.