Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet negativt till finskt och svenskt Natomedlemskap – Erdoğan: "Länderna är gästhem för terrororganisationer"

Uppdaterad 13.05.2022 17:47.
Tummaan pukuun pukeutunut Erdogan puhuu mikrofoneihin.
Bild: imago images / Xinhua / AOP

Ett finländskt och svenskt natomedlemskap skulle vara ett misstag, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Turkiet är ett av Natos medlemsländer och för att godkännas som medlem krävs samtliga länders godkännande.

– Vi följer utvecklingen kring Sverige och Finland, men vi ser inte positivt på det, sa Erdogan i dag.

Erdogan har ändrat åsikt?

Presidentens inställning verkar ha ändrat under de senaste veckorna, så sent som fjärde april sa Turkiet sig nämligen stöda Finlands målsättningar.

– Ett positivt samtal med Turkiets president Erdoğan. Jag tackade presidenten för hans insatser för fred i Ukraina. Turkiet stöder Finlands målsättningar, skrev president Sauli Niinistö på twitter den 4 april.

"Länderna är gästhem för terrororganisationer"

Erdoğan säger sig nu motsätta Sveriges och Finlands potentiella medlemskap i militäralliansen eftersom länderna enligt honom agerar gästhem för terroristorganisationer.

Han syftar sannolikt på kurdiska organisationer som det Kurdiska Arbetarpartiet PKK, som betraktas som en terroristorganisation av Turkiet, EU och USA.

Erdogan lyfter också fram att landet inte vill upprepa samma misstag som när Grekland accepterades som medlem år 1952.

– Vi, Turkiet, vill inte göra om misstaget, sa han.

Natolandet Turkiets president Erdogan: Finlands och Sveriges Natomedlemskap dålig idé - Spela upp på Arenan

Överraskade hela Norden

Erdogans uttalande har överraskat praktiskt taget hela Norden. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger till SVT Nyheter att Turkiet inte har framfört något sådant här till henne.

– Jag träffade min turkiska kollega i förrgår och vi hade också ett samtal om en eventuell svensk Natoansökan för ett par veckor sedan när vi hade ett längre bilateralt möte. Vi har en väldigt bra och konstruktiv relation och man har inte framfört något sånt här till oss. Inte heller Natoambassadören, inte någon av de 30 länderna, har framfört något sånt här.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre säger enligt NRK att Erdogans utspel kom som en total överraskning. Den allmänna stämningen inom Nato har varit att Finland och Sverige har alla kvalifikationer att bli medlemmar, säger han.

Haavisto: Oftast kan problemen lösas

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att processen inkluderar 30 länder och deras parlament, vilket innebär mängder av olika åsikter.

– Vi behöver lite tålamod i den här situationen och måste ta det steg för steg, säger Haavisto på en presskonferens tillsammans med Portugals utrikesminister João Gomes Cravinho som besöker Finland.

Haavisto lyfter fram att Turkiets ledning hittills har varit positivt inställd till ett finskt medlemskap och han vill vänta och se hur processen utvecklas.

– Vi har redan sett att länder använder den här processen för att lyfta fram frågor som är viktiga för dem och det handlar delvis om frågor som Finland inte kan påverka. Samtidigt handlar det också om att skicka budskap till övriga Natoländer. Det är förstås politik och det måste vara förberedda på. Oftast kan problemen lösas, säger Haavisto.

"Finland deltar i kampen mot terrorismen"

Pekka Haavisto vill inte ställning till Erdoğans utspel om terrororganisationer i Finland och Sverige, eftersam Haavisto inte "vill bli inblandad i turkisk politik".

– Vi är väldigt strikta när det gäller åtgärder mot terrostorganisationer. Vi är medlemmar i koalitionen mot Isis och deltog i koalitionens möte i Marrakech. Jag tror att den globala kampen mot terrorism är gemensam för oss och att det också är en viktig princip inom Nato, säger Haavisto.

Portugals utrikesminister João Gomes Cavinho säger att hans erfarenhet av Natos interna diskussioner är att ingen har haft några problem med tanken att Finland eller Sverige skulle bli medlemmar.

– Därför är jag övertygad om att den här processen kommer att utvecklas ganska naturligt och ganska snabbt, säger Cavinho.

"Turkiet vill ha något annat"

Turkietkännare både i Finland och Norge säger att det är uppenbart att Turkiet önskar sig något annat och vill utnyttja situationen. Man är inte ute efter att stoppa ett finländskt och svenskt Natomedlemskap.

Finland och Sverige är ganska obetydliga för Turkiet, heter det.

Möjligt är också att Erdogan har talat med sin ryske kollega Vladimir Putin efter det att Finland i går tydligt banade väg för en Natoansökan, säger experterna.

Turkiet kan lägga in veto

För att Sverige och Finland ska godkännas som Natomedlemsländer – efter att de eventuellt ansöker – måste medlemskapet få grönt ljus av samtliga medlemsländer. Turkiet är Natomedlem och kan, om det så vill, stoppa Finlands Natomedlemskap med sitt veto.

Erdoğan sa ändå inte rakt ut att han kommer att blockera Finland och Sverige ifall de ansöker om medlemskap.

Natolandet Turkiet har försett Ukraina med stridsdrönare, men har hållit tillbaka med sanktioner mot Ryssland. Ankara har goda relationer till såväl Kiev och Moskva och Turkiet har därför tagit en roll som medlare i försök att få ett slut på kriget. Hittills har fredssamtalen ändå inte lett någon vart.

Källor: AFP, Reuters