Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Eurovisionsvinnarna Måneskin är tillbaka med en ny singel – och äntligen på Eurovisionscenen igen

Från 2022
Ett band beståendes av fyra personer som står på en scen efter att ha vunnit Eurovision Song Contest. Två av dem ser ner i golvet.
Bildtext Bandet vann förra årets tävling, och efter det har de blivit kända över hela världen.
Bild: NPO/NOS/AVROTROS NATHAN REINDS

Det italienska rockbandet Måneskin vann förra årets San Remo-festival, den italienska motsvarigheten till Mello, och kammade sedan även hem finalen i Eurovision Song Contest. Idag släpps bandets nya singel Supermodel.

Det är första gången sedan 1991 som Eurovision anordnas i Italien. Då gick det mesta fel. Förutom ett undantag 1997 återkom inte Italien till tävlingen förrän tjugo år senare.

Och förra året tog Måneskin alltså hem hela tävlingen. Och vilken succé det blev. De slog direkt rekord när deras italienska vinnarlåt Zitti e buoni gick rakt in på plats 9 på Spotify Global Chart med nära 4 miljoner spelningar under 24 timmar.

Sedan Måneskin vann Eurovision 2021 har de gjort raketkarriär och deras moderna rockmusik, som går hand i hand med sin samtid, har spridits över världen. Som första italienska band har de lyckats erövra USA, en bedrift som ingen italiensk artist eller band har lyckats med tidigare.

Fyra personer som alla spelar i samma band står på en scen efter att ha vunnit Eurovision Song Contest.
Bildtext Måneskin är lätt en av de vinnarna av Eurovision Song Contest som slagit igenom störst efter vinsten.
Bild: NPO/NOS/AVROTROS NATHAN REINDS

Inte minst med hjälp av ett par coverversioner på engelska av Iggy Pops I Wanna Be Your Slave och Beggin från Four Seasons.

Namnet, Måneskin, som sticker ut i det italienska språket, kommer från danskan och har inspirerats av bandets basist Victoria de Angelis mamma som var från Danmark.

Sångaren Damiano David har påpekat att han tidigare var basketspelare och tränade hårt, något som han fortfarande har nytta av under sina scenframträdanden.

Förutom Victoria består kvartetten av sångaren, Damiano David, gitarristen Thomas Raggi och trummisen Ethan Torchio, alla under 25 år. Första gången de framträdde var 2017 i tv-programmet X Factor, där de kom tvåa. Bandet bildades i Rom 2015, och bandmedlemmarna känner varandra sedan skoltiden.

Bandet har gjort sig kända för sitt scenspråk och sin klädstil. Det är glamrockigt och sexigt. Med sina texter vill de utmana könsnormer och inspirera unga människor till att våga vara sig själva.

Men samtidigt som det hypade bandet utstrålar rock i varenda cell, vill de ofta slå hål på myten om det vilda rocklivet. Sångaren Damiano David har påpekat att han tidigare var basketspelare och tränade hårt, något som han fortfarande har nytta av under sina scenframträdanden. I en intervju menar de andra bandmedlemmarna att han föredrar att dricka kamomillte och lägga sig tidigt snarare än att festa sent in på nätterna.

Kanske inte så konstigt att han blev riktigt förolämpad efter att ha anklagats för att ha tagit kokain under omröstningen på Eurovision förra året. Han krävde ett drogtest, som gjordes när de landade i hemlandet dagen efter, vilket enligt media visade negativt.

Bandet Måneskin sitter i green room på en soffa.
Bildtext Den här suddiga bilden är tagen ur finalsändningen i Eurovision Song Contest 2021. Sångaren Damiano säger själv att han ser ner på golvet för att se efter glassplitter, medan många undrar om han tagit kokain.
Bild: Copyright � 2020 BACKGRID UK

I sången Coraline sjunger Damiano känslosamt om ätstörningar. Och det är känt att hans flickvän, Giorgia Soleri, har lidit av det, liksom både av endometrios och vulvodyni. Nyligen stod han vid Soleris sida i deputeradekammaren, en av två kamrar i det italienska parlamentet, där hon talade om ett lagförslag gällande vulvodyni och att få det klassat som en sjukdom med rätt till sjukpenning vid frånvaro från exempelvis arbetet.

Men imorgon väntas bandet tas emot med stående ovationer på Eurovisionsscenen i Turin.

Damiano David, utan skjorta, vid en presskonferens. Han håller i en mikrofon, och har en champagneflaska framför sig.
Bildtext Damiano David under presskonferensen efter vinsten i Eurovision Song Contest 2021. Många av frågorna cirkulerade kring huruvida han tagit kokain i Green Room eller inte under finalen.
Bild: STELLA Pictures / Splash News / AOP

Och trots att min dotter vid något tillfälle påminde mig om att när jag hörde Måneskins första spelning på San Remo-festivalen gick iväg och började plocka undan i köket samtidigt som jag viftade bort musiken som någon slags låtsas-rock, kommer jag imorgon garanterat att dansa omkring, i mellanakten på Eurovision, medryckt av detta energigivande band och sångarens exceptionella röst som man aldrig kan få nog av.

Måneskin vann Eurovision Song Contest 2021 med sitt bidrag Zitti e buoni. Här kan du se musikvideon. - Spela upp på Arenan