Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Kastar sig Åland United på tåget som håller på att lämna perrongen?

Uppdaterad 14.05.2022 14:49.
Ilves - Åland United - Spela upp på Arenan

Nu gäller det att röra på påkarna! Åland United ligger fyra i ligan och har inte råd med onödiga poängtapp för att kunna fajtas om medalj. Fixar öborna full pott borta mot Ilves med sändningsstart klockan 14.50 på TV2?

Högkvalitativ Hawaiifotboll – det är vad Åland United bjudit på under säsongsstarten. Det har smällt till höger och vänster, vilket publiken tackat för. Det är kul då matcher slutar 7–0 eller 3–3.

Men i tabellen är läget utmanande.

Just nu ligger dubbelmästaren från 2020 på fjärde plats och måste få till det borta i Tammerfors för att hänga med HJK i kampen om medaljer. Eller som sportchefen Mikael Virta uttrycker det.

– Vi har haft det svårt på bortaplan i år, nu är det väldigt viktigt för oss att göra en vettig match.

Lyckas forna jättetalangen varva upp?

Ilves, då?

Tammerforslaget är något av en grå eminens i ligasystemet och har slutat sjua eller åtta (av tio lag) samtliga säsonger sedan 2018. Nu vill gultröjorna bryta trenden och etablera sig på den bättre halvan av tabellen.

Hur ska det gå till? Ilves har ökat spelarbudgeten och gett tvåårskontrakt till många lirare. Tidigare har Ilves producerat många högkvalitativa spelare, som lämnat för mer attraktiva miljöer. Nu ska den trenden ta slut.

En viktig pusselbit i projektet heter Emmaliina Tulkki, det tidigare stora stjärnskottet som blev allsvensk mästare som 17-åring, men fått många år förstörda av överträning och skador.

Emmaliina Tulkki poserar framför kamera iklädd skinnjacka.
Bildtext Emmaliina Tulkki har äntligen fått spela frisk – men måste vara upp för att nå högstanivån.
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Nu är hon tillbaka i en bekant, trygg miljö i Ilves och spelat samtliga ligaminuter i år. Har hon vad som krävs för att sätta käppar i hjulet för ålänningarnas forcering?

Ungdomen möter rutin

Lördagens match är en dust mellan egenproducerad ungdomlig iver och internationell rutin. Samtliga spelare i Ilves kommer från Finland och bara en (!) är äldre än 23.

Åland United kryllar däremot av spelare från bland annat USA, Portugal och Nya Zeeland och laget har en betydligt äldre trupp. Håll särskilt koll på amerikanskan Katherine "Kit" Loferski, som fyllt skorna efter fjolårets målmaskin Cassandra Korhonen. Loferski har snittat ett mål per match och är med i skytteligans tätskikt.

Räkna med ett snabbspelande och ivrigt pressande Ilves som försöker värja sig mot Uniteds rätlinjiga anfall. Stalltipset: det blir ett nytt målkalas.

Matchsändningen startar klockan 14.50 på TV2 och kommenteras på svenska av Sebastian Backman.

Ilves - Åland United - Spela upp på Arenan